Ο γαστρονομικός τουρισμός κινητοποιεί το παγκόσμιο μάρκετινγκ

11/3/2015
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι οργανώσεις μάρκετινγκ τουριστικού προορισμού (DMOs) έχουν αναδείξει την άνοδο του ενδιαφέροντος για το φαγητό, ώστε να ανοίξουν νέες αγορές για τους καταναλωτές και να οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα ευρύτερο φάσμα περιφερειακών προμηθευτών ταξιδιού που εργάζονται στον τομέα των τροφίμων και ποτών (F & B).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γαστρονομικού Τουρισμού του Οντάριο στον Καναδά, (OCTA), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία συμβουλεύει τον κλάδο του F & B με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, " ο τουρισμός τροφίμων είναι κάθε τουριστική εμπειρία στην οποία μαθαίνει κανείς να εκτιμά, ή και να καταναλώνει τρόφιμα και ποτά που αντανακλούν την τοπική, περιφερειακή ή εθνική κουζίνα, την κληρονομιά και τον πολιτισμό του κάθε τόπου".

Ενώ η κουζίνα ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος των περισσότερων ταξιδιωτικών εμπειριών, η έννοια του ταξιδιού σε έναν προορισμό ειδικά για την κουζίνα του, είναι μια σχετικά πρόσφατη γενική τάση των καταναλωτών. Η «Αμερικανική έκθεση για τον γαστρονομικό τουρισμό", του 2013 που δημοσιεύθηκε από το Mandala Research, έδειξε ότι το ποσοστό των ταξιδιωτών αναψυχής στις ΗΠΑ , που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν και να απολαύσουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες, αυξήθηκε από 40% σε 51% μεταξύ του 2006 και του 2013.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την τάση, οι οργανισμοί μάρκετινγκ των προορισμών, δημιουργούν μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες και εκδηλώσεις που περιστρέφονται γύρω από εμπειρίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά , σχεδιασμένες έτσι ώστε με πολλαπλές ιστορίες να στοχεύουν διαφορετικά τμήματα της αγοράς.
Ολο αυτό είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Το 2012, εκτιμάται ότι οι τουριστικές δαπάνες για τις υπηρεσίες διατροφής στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 201 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εσόδων από τον τουρισμό. Αυτό καθιστά την υπηρεσία τροφίμων, ως την υψηλότερη κατηγορία των ταξιδιωτικών εξόδων, σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστήμιου της Φλόριντα, με τίτλο "Μια λάμψη των μαγειρικών Τουρισμού".
Η έκθεση αυτή εκτιμά ότι 39 εκατομμύρια ταξιδιώτες αναψυχής στις ΗΠΑ, επιλέγουν έναν προορισμό με βάση τη διαθεσιμότητα των γαστρονομικών δραστηριοτήτων, ενώ άλλα 35 εκατομμύρια αναζητούν γαστρονομικές δραστηριότητες, αμέσως μετά την απόφαση για τον προορισμό.
ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ
Οι προτιμήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, μπορεί να έχουν επίσης δυσμενή επίδραση στις αποφάσεις των τουριστών για τους προορισμούς που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες οι οποίοι προτιμούν τις ανέσεις μιας οικείας κουζίνας, μπορεί να είναι διστακτικοί να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό όπου είναι δύσκολο να βρουν ένα "περιβάλλον-προσομοίωση» των επιλογών τους σε φαγητό.
Στην έκθεση, «Μια ανάλυση των κινήτρων για ταξίδια τουριστών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας," αναφέρεται το εξής: "Οι προτιμήσεις στα τρόφιμα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ασιάτες. Ο συντελεστής των τροφίμων είναι πιθανό να κρατήσει τους Κινέζους τουρίστες στη χώρα τους ή τουλάχιστον να τους κάνει να παραμένουν στην Ασία, παρά να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ".

Αυτή η τάση είναι σήμερα η κινητήρια δύναμη για ολόκληρους προορισμούς και ξενοδοχεία, για να εισαγάγουν τις κατάλληλες υπηρεσίες που απευθύνονται σε αυτή την αναδυόμενη αγορά. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη το Hotel Plaza Athénée εισήγαγε υπηρεσίες που προσανατολίζονται προς τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό των εξερχόμενων τουριστών της Κίνας συμπεριλαμβανόμενου βραστήρα τσαγιού μέσα στα δωμάτια , κινέζικων προϊόντων για το πρωινό, αλλά και εφημερίδων στην κινέζικη γλώσσα.
Το συμβούλιο τουρισμού του Λος Άντζελες, φιλοξένησε μια συνάντηση με 75 στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον κινέζικο πολιτισμό. Ως αποτέλεσμα, το Sheraton Gateway στο Λος Άντζελες επέκτεινε το πρωινό μενού του και συμπεριλάβει πλέον ρύζι στον ατμό και congee, καθώς και το τσάι, ακόμη και το γάλα σόγιας.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα κάθε ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί ψηφιακά τις γαστρονομικές του εμπειρίες με τους φίλους και τους ξένους σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας έναν πραγματικό ανταγωνισμό στα κοινωνικά δίκτυα, για να καθοριστεί ποιος έχει τις πιο μοναδικές F & B εμπειρίες. Η ίδια έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο προορισμοί και άλλοι τουριστικοί προμηθευτές, αναπτύσσουν νέες στρατηγικές, ειδικές εκδηλώσεις, δίκτυα προμηθευτών και εκστρατείες μάρκετινγκ για να επωφεληθούν από την παγκόσμια τάση του foodie, και τον αντίκτυπο αυτών των πρωτοβουλιών στις τοπικές κοινότητες.