Ο κοροναϊός, το νέο βαρόμετρο για μεταφορές, τουρισμό και ανάπτυξη

25/2/2020
Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κορωνοϊό θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά τον συντονισμό έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Μπρούνο Λεμέρ ξεκίνησε μάλιστα τις δηλώσεις του με αναφορές στον κοροναϊό, λέγοντας πως υπάρχουν ήδη επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αντίκτυπο στη βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία. "Δεδομένου ότι η επιδημία αλλάζει το τοπίο, θα πρέπει σε καθημερινή βάση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις". Κάτι ανάλογο, υποστηρίζει και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που πλέον εκτιμά ότι ο κοροναϊός θα κρίνει σημαντικές αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το κόστος του κοροναϊού για την ευρωζώνη γενικά και ειδικά για την Ελλάδα και αν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Μόνο η Γαλλία δέχεται 2,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες το χρόνο» τόνισε ο Γάλλος υπουργός, δηλώνοντας ότι ανησυχεί για επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Οικονομίας, αλλά και για την εξάρτησή της ευρωπαϊκής από την κινεζική βιομηχανία που σε ορισμένους κλάδους όπως τα φάρμακα φτάνει στο 75% ή 80%. «Το σκηνικό αλλάζει» όπως ανέφερε «και για αυτό πρέπει να δούμε τρόπους να περιορίσουμε αυτήν την εξάρτηση».

Όπως φαίνεται μπαίνει πλέον άλλη μια παράμετρος που ενισχύει τις φωνές για δημοσιονομική χαλάρωση και τα αιτήματα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις αξιοποιώντας π.χ. δαπάνες για το Μεταναστευτικό και αλλάζοντας την χρήση ANFA’s και SMP’s

Υγεία, Ναυτιλία και Τουρισμός αλλά και το μεταναστευτικό είναι και στην Ελλάδα από τα πρώτα πεδία που επηρεάζονται από το υγειονομικό και μένει να φανεί τι θα σχεδιαστεί για τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων.

Υποστηρικτικός ο Λεμέρ

Πάντως, από τη συνάντηση Σταίκούρα - Λεμέρ προκύπτουν και ευχάριστα νέα, καθώς ο Γάλλος υπουργός εμφανίστηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι είναι σχεδόν κλεισμένο το θέμα της εξαίρεσης δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Είναι απολύτως δικαιολογημένο αυτό το αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SΜPs, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου.

Ευρύτερα στην ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «μοιραζόμαστε με το φίλο Χρήστο τις ίδιες απόψεις, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη, χρειαζόμαστε καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Λεμέρ δεν μίλησε ανοιχτά, αλλά συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έχει λάβει τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζοντας πως «όλοι βλέπουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος».



Πηγή: Reporter.gr