Οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο επισπεύδουν τις διαδικασίες αξιοποίησης των ξενοδοχειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών

4/10/2018
Καμπανάκι έχει σημάνει στις διοικήσεις των τραπεζών λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών των μετοχών του στο Χρηματιστήριο. Έτσι, με την κυβέρνηση αλλά και τις αγορές να στέλνουν μηνύματα για γρήγορες κινήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων αναμένεται επιτάχυνση στο μέτωπο των NPL’s και ΝΡΕ’s . Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χτεσινή ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τόνισε ότι σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα προωθηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια βρίθουν δανείων σε τουριστικές επιχειρήσεις και διαθέτουν ένα όγκο δανείων μη εξυπηρετούμενων ή καθυστερούμενων που εκτιμάται από τουριστικούς παράγοντες ότι φτάνουν τα 3 δισεκ. (με το 1 δισ.ευρώ το να το οφείλουν 5 μεγάλοι ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες) είναι αναπόφευκτο να μπουν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης καθώς μάλιστα καταγράφεται κι έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της θετικής συγκυρίας για τον Ελληνικό τουρισμό.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία ο συνολικός δανεισμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 7,8 δισ.ευρώ, είναι δηλαδή το 5,8% των επιχειρηματικών δανείων. Τα κόκκινα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έγιναν ρυθμίσεις, ανέρχονται σε 3,3 δισ.ευρώ. με το 54% αυτών να είναι στην κατηγορία της «αβέβαιης είσπραξης».

Ήδη πληροφορίες του Bluebirds.gr παραπέμπουν σε εκποιήσεις ξενοδοχείων από τη Eurobank σε τουριστικές περιοχές καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα έχει φουλάρει μηχανές. Οι εκποιήσεις – πλειστηριασμοί βέβαια αφορούν ακίνητα που έχουν περάσει στα χέρια της και δεν έχουν τις σύνθετες διαδικασίες των κόκκινων δανείων. Ωστόσο τόσο η ίδια τράοεζα όσο και οι άλλες βλέποντας τις πιέσεις από τις εγχώριες και κυρίως ξένες εποπτικές αρχές (SSM) σπεύδουν να βγάλουν ακίνητα και δάνεια στο σφυρί ή σε παραχώρηση σε fund.

Το όλο θέμα μάλιστα των τραπεζών τέθηκε επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50,7 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που συνολικά φθάνουν τα 88,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 59%, ακολουθούν η Alpha Bank με δείκτη 51%, η Eurobank με 46% και η Εθνική Τράπεζα με 40% (στοιχεία α΄ 6μήνου 2018).