Όμιλος Δούζογλου; Τα σχέδια για για το Mistral, το Πεντελικό, τον πρώην ΟΤΕ στη Σταδίου και τη Μύκονο

6/12/2019
Μια πρώτη εικόνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου έδωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο επικεφαλής των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα κ. Λαυρέντης Αλβέρτης.

Ο επιχειρηματίας που προέρχεται από τη Βενεζουέλα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το 2015 όταν αγόρασε το ξενοδοχείον Πεντελικόν. Ακολούθησε η εξαγορά του ξενοδοχείου Mistral στο Μικρολίμανο, του ξενοδοχείου Λητώ στη Μύκονο από το ΤΑΙΠΕΔ και του κτιρίου του ΟΤΕ δίπλα στην παλαιά Βουλή με σκοπό να μετατραπεί και αυτό σε ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη αυτά είναι τα πιο γνωστά ακίνητα αλλά στο χαρτοφυλάκιο της SCD Group, της κυπριακής holding που είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Δουζόγλου στην Ελλάδα, βρίσκονται περί τα 70 ακίνητα. Εχουν δαπανηθεί 180 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την εξαγορά τους και η τρέχουσα αποτίμηση σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: α) Στον τουρισμό (Πεντελικό, Λητώ, Μistral, κτίριο ΟΤΕ, ξενοδοχείο Αtheneum Smart στη Συγγρού, έκταση στην Ελιά Μυκόνου όπου θα κατασκευαστούν 140 Bungalows και δύο βίλες στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου που ανήκαν στον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, β) σε κτίρια γραφείων σε Μαρούσι και Πειραιά, γ) σε αποθήκες (ήδη έχει αποκτηθεί μία και έχει μισθωθεί από τον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση για δεύτερη αποθήκη σε έκταση 100.000 τ.μ στην Αττική. δ) κατοικίες στο Ψυχικό και ε) εκτάσεις γης κυρίως στα νότια της Αττικής και στην Αγία Παρασκευή.

«Εχουμε έσοδα από ενοίκια αλλά σταδιακά θα αρχίσουμε να πουλάμε ώστε να γράψουμε υπεραξίες γιατί μέχρι τώρα αγοράζαμε», επισήμανε ο κ. Αλβέρτης και διευκρίνισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακατασκευή των ξενοδοχείων που διαθέτει ο όμιλος και η λειτουργία τους έως το 2021.

Ειδικότερα, θα επενδυθούν 4-5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Mistral στο Μικρολίμανο, 10 εκατ ευρώ για την ανακαίνιση του Πεντελικόν και περίπου 12 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου ΟΤΕ σε ξενοδοχειακή μονάδα. «Οι ανακαινίσεις θα γίνουν με δανειακά κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Αλβέρτης και πρόσθεσε πως έχουν έχουν ενταχθεί και στον αναπτυξιακό νόμο. Τα περισσότερα κεφάλαια όμως θα «απορροφήσει» το φιλόδοξο project στην Ελιά Μυκόνου.
Τα βήματα και τα σχέδια

Πάντως εδώ κι ένα χρόνο ο Όμιλος με επικεφαλής τον έμπειρο στα δύσκολα κ. Αλμπέρτη προσπαθεί να μπει σε ρότα σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης και να φύγει από την διαδικασία απλή συσσώρευσης ακινήτων εν είδει «παρκινγκ» πλούτου. Παράλληλα χτες ο Όμιλος σε μια πρώτη κίνηση εξωστρέφειας μίλησε στα ΜΜΕ μέσω του CEO. Πάντως όπως αναφέρθηκε ο κ. Δούζογλου δεν αρέσκεται στη δημοσιότητα εξ ου και η φήμη για «επιερηματία φάντασμα». Όπως ειπώθηκε είναι παραδοσιακών αξιών και συμπεριφορών και γιαυτί ποφεύγει τη δημοσιότητα. Ωστόσο πλέον θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος και ένα χτίσιμο μια «εταιρικής διαδικασίας» λειτουργίας όπου προβλέπεται και η επαφή με τα ΜΜΕ μια και έχει αλλάξει η ρότα των επιχειρήσεων.

Τα ακίνητα

«Ο ορυμαγδός αγορών απορροφούσε την ενέργεια της μικρής ομάδας της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους» ανέφερε για να εξηγήσει το ότι παρά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο δεν είχαν γίνει κινήσεις είτε εξωστρέφειας είτε περαιτέρω αξιοποίησης ή απόσπασης χρηματοδότησης. Ήδη βέβαια υπάρχουν σχέδια είτε σύστασης ΑΕΕΑΠ είτε στρατηγικής συμμετοχής, με εισφορά ακινήτων, σε εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν συζητήσεις με υπό ίδρυση ΑΕΕΑΠ, όπως είπε, χθες, ο Λ.Αλβέρτης.

Την ίδια ώρα προς διασφάλιση όρων διαφάνειας σχεδιάζεται άμεσα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εισαγωγή των μετοχών της ομπρέλας του ομίλου της εταιρίας συμμετοχών, της SCD, , στο χρηματιστήριο της Κύπρου.

Δανεισμός και ξενοδοχεία

Ταυτόχρονα έχοντας εξασφαλίσει πέρα από την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, όπως είπε ο κ. Αλμπέρτης, έχει διασφαλίσει κεφάλαια από δανειοδοτήσεις της νέας τράπεζας Optima του Ομίλου Βαρδινογιάννη, και της Aegean Baltic Bank ύψους κοντά στα 27 εκατ. ευρώ ενώ έχει στα σκαριά και άλλες συμφωνίες με τράπεζες. Παράλληλα έχει βάλει πώρη για αξιοποίηση των ξενοδοχειακών ακινήτων της. Πρώτο αναμένεται να ανοίξει το Mistral στο «Μικρολίμανο» τον επόμενο χρόνο.

Αναλυτικά σχεδιάζει τα εξής:

-12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του “Πεντελικόν”, που αποτελείται από τέσσερα κτήρια, στην Κηφισιά. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης καθώς το μεγαλύτερο κτήριο δεν έχει να ανακαινιστεί για πολλές δεκαετίες. Θα έχει περίπου 120 δωμάτια και θα είναι 5 αστέρων.

-10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σε ξενοδοχείο, ενδεχομένως 80 δωματίων, του κτηρίου, που ανήκε στον ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου 15 στην Παλαιά Βουλή

-περίπου 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Mistral, στον Πειραιά, και θα είναι 3-4 αστέρων

Παράλληλα ο Όμιλος έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη Μύκονο. Στην Ελιά της Μυκόνου σχεδιάζονται 140 υπόσκαφα bungalows, στον Άγιο Λάζαρο από την Οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγλεοπούλου έχουν αγοραστεί περίπου 56 στρέμματα με 11 βίλες, ενώ υπάρχει και Λητώ που ήδη έχει γίνει στόχος εξαγοράς από στέλεχος του διεθνούς jet set. Ωστόσο ο Όμιλος δεν το πουλάει και προσπαθεί να ξεδιαλύνει θέματα με τον σημερινό μισθωτή του ακινήτου.

Επίσης ο Όμιλος Δουζόγλου σχεδιάζει, όπως ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπός του σχεδιάζει την ανάπτυξη αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό έχει αποκτήσει ακίνητο 100 χιλ. τ.μ. στην Αττική, στο οποίο θα προσθέσει επιπλέον ακίνητα.

Εν γένει, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος της εταιρείας περιλαμβάνει αποθήκες με μισθωτή την αλυσίδα Σκλαβενίτης, το ξενοδοχείο Athenaum Smart Hotel, κατοικίες στο Ψυχικό, συγκρότημα κατοικιών στην Κεφαλλονιά, κτήρια γραφείων σε Αθήνα σε πολλά σημεία όπως στη Πανεπιστημίου όπου και θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρίας (μια επένδυση περίπου 1 εκ. ευρώ), αλλά και χώροι στο Μαρούσι, Χαλάνδρι και Πειραιά, οικόπεδα στα Νότια προάστια και την Αγία Παρασκευή.

To φλερτ με την Creta Farms

Σε σχέση με την Creta Farms o κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, , υποστήριξε πως επεδίωξε την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε «επειδή» όπως ανέφερε “δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο επίπεδο συνεννόησης με τη διοίκηση της εταιρείας». ύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη σχεδόν όλοι οι διεκδικητές της Creta Farms προσέγγισαν την πλευρά Δουζόγλου ενώ σημείωσε πως μεταξύ αυτών ήταν και η Impala η οποία έχει προκριθεί να αναλάβει την τύχη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Ο κ. Αλβέρτης ανέφερε πως δεν κρίθηκαν επαρκή τα στοιχεία που ανέβηκαν στο data room καθώς δεν δόθηκαν στοιχεία από την έρευνα του διενεργεί η Deloitte στην Creta Farms ούτε το πόρισμα της PwC. Βέβαια παρά τα ελλιπή στοιχεία η πλευρά Δουζόγλου ζήτησε από τον Σύμβουλο, δηλαδή την ΕΥ και τις Τράπεζες παράταση 4 ημερών, η οποία δεν δόθηκε, προκειμένου να καταφέρει να καταθέσει μια αξιόπιστη προσφορά.

Ωστόσο ο ο κ. Αλβέρτης σημείωσε πως ο κ. Δουζόγου ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τομέα των τροφίμων, όπου και ο πυρήνας της δράσης του στο εξωτερικο, όπως στον κλάδο του γιαουρτιού, του ελαιολάδου, της τομάτας κ.α. υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Η ιστορία

Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου μόνο αδιάφορη δεν είναι. Ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα για να καταλήξουν στη Ρουμανία όπου έκαναν τα πρώτα πετυχημένα οικονομικά τους βήματα. Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκδιώχθηκαν και ο Σπύρος Δουζόγλου, πατέρας του Θεόδωρου (απεβίωσε το 1986) εγκαταστάθηκε στη Βενεζουέλα, όπου διακρίθηκε επιχειρηματικά στον χώρο των τροφίμων και στο λιανεμπόριο. Ο Θεόδωρος Δουζόγλου γεννήθηκε στο Καράκας και όταν ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων το 1986 πολλαπλασίασε την αξία τους.

Από την εποχή Τσάβες που άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις ο Δουζόγλου κατάφερε να διαστηρήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του αλλά επί Μαδούρο όλη η περιουσία του πέρασε στο κράτος. Για αυτό και το 2015 ξεκίνησε να επενδύει από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ σε ακίνητα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα ήταν σε distress κατάσταση και οι ευκαιρίες ήταν πάρα πολλές.

Πηγή: tovima.gr. reporter.gr