Όμιλος Φώτος Φωτιάδης: Βήμα βήμα προχωρά η επένδυση "μαμούθ" στην Τριόπετρα Ρεθύμνου

18/5/2022
Σε ένα χρόνο περίπου εκτιμάται, με βάση όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης κ. Παύλος Φωτιάδης, σε εκδήλωση για την εξαγορά της μικροζυθοποιίας Siris (Voreia Μπύρα) ότι ληφθεί η πολεοδομική άδεια για την ανάπτυξη έκταση 1.700 περίπου (1623.000.000 τμ) στρεµµάτων, που βρίσκεται στην περιοχή Τριόπετρα, στη νότια πλευρά του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, η εταιρεία Emerald Developments του Ομίλου Φώτου Φωτιάδη, θα αναπτύξει ένα ολοκληρωµένο τουριστικό συγκρότηµα.


Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη μεγάλη αυτή επένδυση που ανέρχεται σε πλήρη ανάπτυξη σε βάθος πλέον της 10ετίας στα 500 εκατομμύρια, με βάση όσα ανέφερε ο κ. Φωτιάδης. Ήδη, βέβαια, η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν από δέκα και πλέον χρόνια με την πρώτη εξαγορά έκτασης στην εμβληματική παραλία της Νότιας Κρήτης. “Θέλαμε από την αρχή να προχωρήσουμε όπως πρέπει τηρώντας απαρέγκλιτα τις διαδικασίες” ανέφερε ο κ. Φωτιάδης τονίζοντας ότι επρόκειτο από την αρχή για ένα χρονοβόρο σχέδιο καθώς η έλλειψη ΣΧΟΑΠ και καθορισμενων χρήσεων γης σε μια σειρά στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούσε προσκόμματα και καθυστερήσεις παρά την θετική, όπως ανέφερε διάθεση της τοπικής κοινωνίας στην επένδυση.


“Έπρεπε να λάβουμε εγκρίσεις από την Κοινότητα Ακουμίων του δήμου Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνης και δεκάδων άλλων όμορρων κοινοτήτων” ανέφερε ο κ. Φωτιάδης.


Υπενθυμίζεται ότι πριν τρία χρόνια περίπου με απόφασή του ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε στη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας της έκτασης 1,2 χιλιάδων στρεµµάτων, απόφαση η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να προχωρήσουν στην πολεοδόµηση της έκτασης, δηλαδή να καθορίσουν µέσω µελετών το είδος των χρήσεων (π.χ. κατοικία) που θα αναπτυχθούν, τον συντελεστή δόµησης των κτιρίων κ.λπ.


Ήταν το πρώτο βήμα για να αρχίσει να δηµιουργείται η πολεοδοµική µελέτη, δηλαδή η µακέτα της τουριστικής επένδυσης στην Τριόπετρα, γεγονός που άνοιξε ένα πρώτο δρόμο για το όλο έργο.


Το επενδυτικό σχέδιο της Emerald, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός προορισμού µε στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδηματικών κατηγοριών από τη Γερµανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες και, βέβαια, την Ελλάδα. Θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα υλοποιηθεί σε έκταση περίπου 270 στρεµµάτων από τα οποία θα δοµηθούν µόλις 22.000 τ.µ.


Σε αυτά θα δηµιουργηθεί ένα πέντε αστέρων ξενοδοχείο δυναµικότητας 155 δωµατίων, από τα οποία 29 θα είναι σουίτες και έξι σουίτες βίλας, ενώ το ελάχιστο µέγεθος θα είναι 55 τ.µ. Σύµφωνα µε την Emerald Development, τα µισά δωµάτια θα διαθέτουν δική τους πισίνα και θέα στη θάλασσα. Στη φάση αυτή θα δηµιουργηθούν σε επιφάνεια 9.400 τ.µ. 23 υπερπολυτελείς κατοικίες, από 250 έως 550 τ.µ. η καθεµία, και 10 µικρότερου µεγέθους σπίτια, αλλά και αίθουσα θαλασσοθεραπείας (spa) που θα καταλαµβάνει επιφάνεια 2.700 τ.µ. Θα κατασκευαστεί ακόµη γήπεδο γκολφ εννέα οπών, αλλά και συνεδριακό κέντρο 1.400 τ.µ.Η δεύτερη φάση της επένδυσης, που θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί το ξενοδοχείο, αφορά την υλοποίηση ενός συµπλέγµατος κατοικιών-χωριού, το οποίο θα αναπτυχθεί αµφιθεατρικά και θα παραπέµπει στο πετυχηµένο µοντέλο λειτουργίας του Costa Navarino. Θα περιλαµβάνει παραδοσιακή πλατεία, καταστήµατα εστίασης και αναψυχής και εκκλησία. Το χωριό θα περιλαµβάνει ακόµη έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο (exclusive country club) που θα διαθέτει από 8 έως 12 γήπεδα τένις, εσωτερικές και υπαίθριες πισίνες, γυµναστήριο, αίθουσα γυµναστικής, θεµατικό πάρκο αναψυχής για παιδιά κ.λπ. Στόχος, σύµφωνα µε την Emerald Development, είναι το τουριστικό χωριό να µετατραπεί σε προορισµό για όλο τον χρόνο, προσφέροντας δραστηριότητες που σχετίζονται µε τον αγροτουρισµό, την ορειβασία, τις υποβρύχιες καταδύσεις, το σέρφινγκ και το ψάρεµα.


Επενδύσεις σε αστικά ακίνητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος προωθεί επενδύσεις σε αστικά ακίνητα στα νότια προάστα (Γλυφάδα, Ελληνικό και Βούλα) αλλά και σε Κεφαλονιά και Λουτράκι. Να σημειωθεί ότι το 20% του κύκλου εργασιών του Ομίλου που έχει παρουσία στην Κύπρο και στην ασφαλιστική αγορά αλλά και στον κλάδο των ποτών - καφέ γίνεται στην Ελλάδα. Εδώ, μάλιστα καταγράφει τζίρο 50 εκατ. ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης ιδρύθηκε το 1942 και αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κυπριακούς επιχειρηματικούς οργανισμούς. Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας ποτών, στην ανάπτυξη γης και των ασφαλειών, ενώ δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία.

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση της Beverage World στο επιτυχημένο κτίσιμο κορυφαίων μαρκών όπως είναι το Evian, η Jose Cuervo, το Bushmills, η Angostura και πολλά άλλα αλλά και ο καφές Lavazza.Γιώργος Αλεξάκης