Όταν το Ίδρυμα Νιάρχου διαψεύδει…

6/4/2015
Στα ψιλά πέρασε μια διάψευση του Ιδρύματος Νιάρχου στην Καθημερινή για δημοσίευμα που αφορούσε απώλεια χορηγίας. Πιο συγκεκριμένα επιστολή με την οποία διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Η κυβέρνηση “πέταξε” χορηγία 3 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος» έστειλε το Ίδρυμα την προηγούμενη Τετάρτη.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ με διακριτικό τρόπο το υπουργείο Πολιτισμού αποκατέστησε την τάξη τονίζοντας ότι η σχέση «του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο κοινών δράσεων ήταν και παραμένει άριστη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Στο φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή, της Τρίτης 31 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με παραπλανητικό τίτλο στην πρώτη σελίδα « Η κυβέρνηση “πέταξε” χορηγία 3 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με επιστολή του προς την εφημερίδα Καθημερινή (Αρ. φύλλου 28.908, Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, σελίδα 10) και το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει κατηγορηματικά ότι: «δεν έχει εγκρίνει καμία σχετική δωρεά προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη του συγκεκριμένου πιλοτικού σχεδίου , την οποία το Υπουργείο να “επέστρεψε”». Και συμπληρώνει: «Θεωρούμε πως η επιλογή του τίτλου του άρθρου σας είναι ανακριβής, ενώ παρακαλούμε να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και διορθώσεις στο ρεπορτάζ σας, για την ορθή και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού».

Στην επιστολή επιπλέον αναφέρεται: «Είχε ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διερεύνηση του πλαισίου, μέσα στο οποίο το Ίδρυμα θα μπορούσε να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε σχετική δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Όλα τα παραπάνω καταρρίπτουν πλήρως τους τίτλους και το πνεύμα του ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφήνοντας έκθετους όλους όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για «απόρριψη» ή «επιστροφή» δωρεών.

Πέραν τούτων: η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο κοινών δράσεων ήταν και παραμένει άριστη, με διαφάνεια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Το επίμαχο δημοσίευμα της Καθημερινής είχε τίτλο «Η κυβέρνηση «επιστρέφει» δωρεά 3 εκατ. Ευρώ». Στο κείμενο σημειώνονταν τα εξής:

Η σκέψη ήταν μια πειραματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε συγκροτήσει μία επιτροπή επιφορτισμένη με «την επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών».

Στο πιλοτικό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε τους αρχαιολογικούς χώρους του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, ενεργή συμμετοχή είχε το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει με τρία εκατομμύρια ευρώ μελέτες, έργα, αλλά και την πιλοτική τους εφαρμογή για τρία χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συγκεκριμένη επιτροπή του υπουργείου επαύθη. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε στην «Κ»: «Όταν συνεστήθη η επιτροπή, είχε ένα σκοπό: να κάνει μία μελέτη και να παραδώσει ένα πόρισμα. Η επιτροπή εξεπλήρωσε τον προορισμό της, ολοκλήρωσε τη μελέτη, παρέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα και αυτοδικαίως λύεται. Η έκθεση θα μελετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την πολιτική ηγεσία».

Η ανακοίνωση του πιλοτικού σχεδίου τον Δεκέμβριο του 2014 είχε, πάντως, πυροδοτήσει συζητήσεις, με κεντρικό προβληματισμό το αν πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικούς φορείς όταν, βάσει του Συντάγματος, αρμόδιο γα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Αντίθετοι οι αρχαιολόγοι

Την αντίθεσή του στην ανάμειξη της επιτροπής, αλλά και μιας ΜΚΟ –βασικός όρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διοχέτευση πόρων σε δημόσιο φορέα– είχε εκφράσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ήταν ότι ναι μεν η διαχείριση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να γίνεται από την πολιτεία, αλλά τέτοιου είδους συμπράξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επάρκεια πόρων για την πολιτιστική κληρονομιά, όταν τα χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα είναι αρκετά για τη δημιουργία υποδομών.

«Είναι θέμα Συντάγματος»

Ρωτήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη ποια είναι η θέση του υπουργείου. «Δεν είναι θέμα πολιτικής θέσης», ήταν η απάντησή του. «Είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραβίαστο δημόσιο αγαθό».