Παζάρια θεσμών – κυβέρνησης για κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ΑΜΚ τραπεζών
11/11/2015
Σκληρό παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, αλλά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Βέβαια οι θεσμοί έχουν τον πρώτο λόγο καθώς διαθέτουν τους διαθέσιμους πόρους, ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί αν λάβει ανταλλάγματα σε άλλα πεδία πολιτικής ώστε να ενδώσει στη βούληση των δανειστών για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Παράγοντας της διεθνούς αγοράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θεσμοί να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν την επόμενη μέρα μετά τις ΑΜΚ, ειδικά στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα, να έχουν τη δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης που θα τους επιτρέψει να βγάλουν «σκελετούς» (δάνεια, οικονομικές σχέσεις διαπλοκής κτλ) στην επιφάνεια και να ελέγξουν το οικονομικό παιχνίδι. Στο φόντο αυτό ήδη οι παρατάσεις παίρνουν οι διαδικασίες book building των συστημικών τραπεζών καθώς οι εκκρεμότητες δεν κλείνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock παρουσιάζει την Τετάρτη μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με οριοθέτηση στόχων και συγκεκριμένων βημάτων υλοποίησης. Αυτό αφορά κύρια και τα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που ακουμπά και στον ξενοδοχειακό χώρο. Άλλωστε στον κλάδο όλοι περιμένουν το τι θα γίνει ώστε να τοποθετηθούν επενδυτικά.
Στενές προθεσμίες
Κι ενώ παράλληλα τρέχουν οι αυξήσεις υπάρχει ένα παράδοξο. Δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για να ανοίξει η κάνουλα των δόσεων που είναι απαραίτητες και για την ανακεφαλαιοποίση. Ουσιαστικά όσοι μετέχουν των ΑΜΚ δεν ξέρουν με απόλυτη βεβαιότητα αν θα «υπάρχει το μαξιλάρι» των 10 δισεκ την επόμενη εβδομάδα καθώς η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή. Η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι πλέον μονόδρομος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για τα 10 δισεκ για τις τράπεζες.
Κομβικό στην όλη διαδικασία είναι το θέμα των κόκκινων δανείων και σε πρώτη φάση το θέμα του καθορισμού των οικονομικών κριτηρίων που θα ορίζουν ποιοι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία τους από πλειστηριασμό. Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, που οδηγεί σε λύση κοντά στις ελληνικές θέσεις. Πάντως παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι οι θεσμοί δε θα δεχτούν δίχτυ προστασίας που θα καλύπτει ποσοστό δανείων πάνω από το 40% των συνολικών. Κι αυτό την ώρα που οι πληροφορίες από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ποσοστά κοντά στο 60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74% που αρχικά επεδίωκε η κυβέρνηση είναι παρελθόν ενώ οι δανειστές σταθερά επιμένουν η ρύθμιση να καλύπτει μόλις τους δυο στους δέκα δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.
Γιώργος Αλεξάκης