ΠΟΞ: Καμπανάκι για την de facto εξαίρεση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης

1/12/2020
Μεγάλα προβλήματα έχει φέρει το νέο lockdown στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς τα ξενοδοχεία της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτά αλλά χωρίς πελάτες. «Είναι παράδοξο η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση lockdown, να απαγορεύονται οι μετακινήσεις ανά την επικράτεια, να μην υπάρχουν πελάτες και τα ξενοδοχεία να μην έχουν ακόμη διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, ώστε να επωφεληθούν από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως είναι οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε, εφόσον παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών και κατά την εορταστική περίοδο, να κλείσουν τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή καθώς στην ουσία παραμένουν «ανοιχτά κλειστά» και δεν λειτουργούν.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «με την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει τυπικά ανοικτά τα ξενοδοχεία μας, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις, θεωρήσαμε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι εν προκειμένω μας επιβάλλεται μια έμμεση αναστολή λειτουργίας και τα μέλη μας θα πρέπει να στηριχθούν με τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Δυστυχώς διαψευστήκαμε.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό “προνομιακό” καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Όπως διαπιστώσαμε, το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου - οι σχετικές ΚΥΑ δημοσιεύθηκαν προχθές. Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας - μας έχει επιβληθεί μια ‘άτυπη’ απαγόρευση λειτουργίας. Τα μέλη μας διακόπτουν μόνα τους αυτή τη φορά τη λειτουργία τους, καθώς, βάσει των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις.»


Πηγή: Reporter.gr