Πότε θα πετάξουμε με ηλεκτρικά αεροπλάνα;

2/5/2018
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων, κερδίζοντας συνεχώς νέο έδαφος στις μεταφορές. Πόσο πιθανό είναι να γίνονται μελλοντικά και οι πτήσεις με ηλεκτρικά αεροπλάνα;

Θετικά απαντά στο ερώτημα αυτό ο Γιόζεφ Κάλο, ερευνητής στο Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής και Διαστημικής σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle. Αυτό όμως δεν θα γίνει άμεσα, όπως διευκρινίζει:

«Θα χρειαστούν άλλα 20 περίπου χρόνια. Οι ηλεκτρικές πτήσεις συμφέρουν σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή για αποστάσεις μεταξύ 250 και 2.000 χλμ., δεδομένου ότι τα ηλεκτροκίνητα αεροπλάνα μπορούν να διανύσουν σήμερα μόλις το 60% της απόστασης ενός συμβατικού αεροπλάνου που κινείται με κηροζίνη».

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ηλεκτροκίνητες αερομεταφορές με ηλεκτρικά/υβριδικά αεροσκάφη είναι επί της αρχής κάτι το εφικτό, η υλοποίησή τους όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό κόστος. Πού όμως ακριβώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά αεροπλάνα σε περιφερειακό επίπεδο;

«Θα μπορούσαν για παράδειγμα να κατασκευαστούν μικρά ‘αερο-λεωφορεία’ 10 έως 12 ή και 40 θέσεων. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα χρειάζονται μικρούς διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης και δεν προκαλούν μεγάλο θόρυβο, οι διάδρομοι αυτοί θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κοντά σε πόλεις».

«Αερο-λεωφορεία» στις πόλεις του μέλλοντος;

Στη Γερμανία οι ηλεκτρικές αερομεταφορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο στην επαρχία
Στη Γερμανία οι ηλεκτρικές αερομεταφορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο στην επαρχία

Στη Γερμανία, όπως εξηγεί, οι ηλεκτρικές αερομεταφορές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο στην επαρχία και σε περιοχές όπου οι αστικές συγκοινωνίες κρίνονται ανεπαρκείς. «Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη για παράδειγμα, χρειάζεσαι από το Άαλεν για το Φράιμπουργκ τρεις ώρες με το τρένο ενώ με το αεροπλάνο η διαδρομή θα διαρκούσε 45 λεπτά».

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος.

«Στο μέλλον θα υπάρχουν όλο και περισσότερες μεγαλουπόλεις όπου θα τεθεί το ερώτημα εάν οι μεταφορές με τρένα και λεωφορεία είναι αρκετά ευέλικτες για να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες ανάγκες. Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα ήταν κατάλληλα για να μειώσουν τις αποστάσεις χωρίς να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και το κλίμα».

Οι εκπομπές ρύπων των ηλεκτρικών αεροπλάνων θα είναι σαφώς μικρότερες από τα σημερινά συμβατικά αεροσκάφη.

DW