Προβληματισμός από το στοπ στους Σέρβους τουρίστες

6/7/2020
Νέο κτύπημα στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση των υπηκόων Σερβίας στην Ελλάδα. Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Η κ. Πελώνη ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ε.E., διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της.

«Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης» ανακοίνωσε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι η Θάσος, περιοχές της Πιερίας, της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου είχαν αρχίσει να βλέπουν αυξημένες πληρότητες το τελευταίο διάστημα λόγω των Βαλκάνιων τουριστών. Ωστόσο το «φρένο» που μπαίνει σήμερα δημιουργεί έντονο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι είναι οι πιο καλοί Βαλκάνιοι πελάτες για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι, με βάση στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, αναφορικά με τη Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη του οδικού τουρισμού, τις υψηλότερες τιμές παρουσίασαν η Σερβία (318 ευρώ) και η Ρουμανία (311 ευρώ). Αντίθετα, τις πιο χαμηλές τιμές παρουσίασαν η Βουλγαρία (75 ευρώ) και η Βόρεια Μακεδονία (121). Η Τουρκία και η Αλβανία είχαν ΜΚΔ € 251 και € 218 αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη Μέση Διάρκεια Παραμονής του οδικού τουρισμού, η Σερβία παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη Μέση Διάρκεια Παραμονής γύρω στις 7,9-8,9 ημέρες που όμως συνδυάζεται με χαμηλή ΜΔΔ, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 5,7-7,3 ημέρες, και έπειτα η Αλβανία με 3,4-4,2 ημέρες.
Την πιο μικρή Μέση Διάρκεια Παραμονής εμφανίζουν η Βουλγαρία (2-3,8 ημέρες), η Βόρεια Μακεδονία (2,6-3,1 ημέρες) και η Τουρκία (2,7-3,9 ημέρες). Αθροιστικά μετά τη Ρουμανία το 2019 η Σερβία ήταν η 2η μεγαλύτερη με 297 εκατ ευρώ εισροές εσόδων για τον Ελληνικό τουρισμό.
Πάντως παρά το «κόκκινο» που άναψε για τους Σέρβους οι ουρές χιλιομέτρων συνεχίζονται στους μεθοριακούς σταθμούς . Στον Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ήταν και χτες πολλές ώρες καθηλωμένοι στα χιλιάδες τουρίστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας. Το Σάββατο υπολογίζεται ότι πέρασαν τα σύνορα περισσότεροι από 20.000 τουρίστες. Χθες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να δηλώνει ότι από την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι διαθέσιμο το σκανάρισμα του QR code (κωδικών) ώστε εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα θα είναι κι ενισχυμένο, θα μπορεί πάρα πολύ γρήγορα να ελέγχει τους τουρίστες που μπαίνουν στη χώρα μας κι έτσι η όλη διαδικασία θα είναι πολύ πιο σύντομη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στον Προμαχώνα έγιναν 1.650 τεστ.

Πηγή: Reporter.gr