Προβληματισμός για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο - Η πρόκληση τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο

12/8/2019
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με αρμόδιους τοπικούς παράγοντες η φωτιά στην Ελαφόνησο έκανε στάχτη το 25% του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή οι αρμόδιοι φορείς προχώρησαν στην εκκένωση του κάμπινγκ στην ξακουστή παραλία του Σίμου αλλά και του Οικισμού Παναγιά.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πάντως η φωτιά, όπως αναφέρει το Protothema.ge έπληξε τον τουρισμό του νησιού καθώς αποχώρησαν αρκετοί επισκέπτες. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους περισσότεροι από 3.000 παραθεριστές εγκατέλειψαν το νησί την Κυριακή ενώ ακόμα μεγαλύτερη από την οικονομική, είναι και η περιβαλλοντική ζημιά καθώς κάηκε το 25% του νησιού.

Η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο αναζωπυρώθηκε το πρωί της Κυριακής αναγκάζοντας τις Αρχές να δώσουν εντολή για εκκένωση του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κομβικό να απαντηθούν τα ερωτήματα για την αιτία εκδήλωσης της φωτιάς. Ειδικά καθώς έχουν καταγραφεί καταγγελίες για λειτουργία παράνομης χωματερής στο νησί, που έχει 600 κατοίκους και υποδέχεται έως και 3.000 επισκέπτες.

Τούτων δοθέντων με αφορμή και την ζημιά που έχει υποστεί η Ελαφόνησος θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός για τη θωράκιση ενός προορισμού με μοναδικά στοιχεία που ωστόσο έχει μια δεδομένη φέρουσα δυνατότητα. Και πάλι βέβαια ενσκήπτει το θέμα των υποδομών αλλά του πώς οι τοπικές αρχές θα διαχειριστούν το φαινόμενο του τουρισμού.