Προνομιακό πεδίο για τις Κυκλάδες ο οικοτουρισμός

18/3/2016
Το Περιβάλλον παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό. Οι περιβαλλοντικοί πόροι είναι σε μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα μέσα σε τουριστικούς προορισμούς. Πολλές δραστηριότητες του τουρισμού ή της υπαίθριας αναψυχής απαιτούν περιβαλλοντικούς πόρους. Το φυσικό-οικολογικό περιβάλλον οριοθετεί την τουριστική ανάπτυξη μια και υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές.

Ο οικοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές της τουριστικής βιομηχανίας που σχετίζονται με τη φύση στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Λαμβάνει χώρα σε οικολογικά αξιόλογες και επί το πλείστον περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας (εθνικοί δρυμοί, θαλάσσια πάρκα και περιοχές Natura) και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο οικοτουρισμός σχετίζεται με τον εθελοντισμό. Πολλοί επισκέπτονται περιβαλλοντικούς οργανισμούς προστασίας και προσφέρουν την εργασία τους εθελοντικά.

Ο οικοτουρισμός είναι μια περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη μορφή τουρισμού, η οποία προωθεί την κατανόηση και την προστασία της φύσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη γνώση και στο σεβασμό της ιστορίας ενός τόπου. Αποσκοπεί στην απόλαυση και εκτίμηση της φύσης (και των πολιτισμικών στοιχείων του παρόντος και παρελθόντος). Προάγει χρήσιμα ενεργή κοινωνικο-οικονομική ανάμιξη του ντόπιου πληθυσμού

Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού έχει ως στόχους:

- Την ανάδειξη και αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή περιβαλλοντικής αξίας

- Της προστασία οικολογικά ευαίσθητα περιοχών μέσω της περιβαλλοντικής έρευνας

- Τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής

- Την ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής συνείδησης των επισκεπτών μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Κατά γενική ομολογία οι επισκέπτες των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών οφείλουν να τηρούν προσεκτικά τις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση, και την αποφυγή κάθε ενόχλησης της πανίδας και της χλωρίδας.

Πληθώρα περιοχών διαθέτουν εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και σπάνια βιοποικιλότητα δίνοντας στον επισκέπτη πολλές δυνατότητες πραγματοποίησης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Μορφές οικοτουρισμού:

• Παρακολούθηση πανίδας

• Περιηγήσεις μέσω μονοπατιών

• Ενημέρωση για τη σημαντικότητα των περιοχών αυτών μέσω των οδηγών και εκδόσεων

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση

• Εθελοντισμός και προστασία βιοτόπων

• Ορειβασία

Στο σύντομο μέλλον ο οικοτουρισμός προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ένταση, πρόβλημα αποτελεί η μη υπάρξη οργανισμών διαχείρισης που δεν έχει θεσμοθετηθεί για τις περισσότερες προστατευμένες περιοχές στη χώρα. Ας σημειωθεί ότι μόνο με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης μπορούν να προωθηθούν σωστά οικοτουριστικές δράσεις.



ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Κυκλάδες είναι γνωστές στο παγκόσμιο τουριστικό κοινό για τη φυσική ομορφιά τους, τις παραλίες καθώς και τις δραστηριότητες που προσφέρουν σε έλληνες και ξένους παραθεριστές . Πρόκειται για συνολικά 33 νησιά και βραχονησίδες από τα οποία κατοικημένα τα 24 νησιά. Τα νησιά αυτά είναι : Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά , Θηρασιά , Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια , Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος και Φολέγανδρος.. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο το κόσμο καταφθάνουν για να απολαύσουν τα γραφικά τοπία , τις υπέροχες παραλίες και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Κάθε νησί των Κυκλάδων είναι μοναδικό, προσφέροντας μαγευτικά. Όλες οι Κυκλάδες εξακολουθούν να διατηρούν ανέπαφη τη παραδοσιακή τους εικόνα. Ειδικότερα, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς τα τελευταία χρόνια υλοποιούν δράσεις για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος στις Κυκλάδες, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η φυσική τους ομορφιά.

Για παράδειγμα η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση , τις αμμουδερές παραλίες και τις οροσειρές που εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις ,εντυπωσιάζει με τη πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Επίσης, στη Κέα ή Τζια υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές τοπίου: απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, γραφικούς ορμίσκους, απομονωμένες ακρογιαλιές, και πολλές φυσικές πηγές νερού, εκεί όπου οι οικοτουρίστες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις εμπειρίες που επιθυμούν και να χαλαρώσουν .

Άλλο ένα πολύ όμορφο Κυκλαδονήσι είναι Η Σέριφος είναι ένα τυπικό κυκλαδονήσι, ιδανικό για ήσυχες διακοπές, γεμάτο με γαλήνια λιμανάκια και χρυσές αμμουδιές που εναλλάσσονται με άγριους ορεινούς όγκους, γυμνούς λόφους και μοναδικά τοπία.

Ο οικοτουρισμός στις Κυκλάδες υπάρχει διότι τα νησιά διαθέτουν φυσικά οικοσυστήματα στα οποία οι τουρίστες επιθυμούν να γίνουν υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού είναι :

• Η πολιτιστική κληρονομιά , η οποία περιέχει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδώσεις καθώς οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα τηρούν μέχρι και σήμερα. Είναι ένα μεγάλο προσόν καθώς ο οικοτουρισμός περιέχει στοιχεία εκπαίδευσης και ενημέρωσης .

• Ο φυσικός πλούτος , εφόσον οι Κυκλάδες διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό ποικιλίες οικοσυστημάτων και υπάρχουν αρκετές περιοχές διατήρησης της φύσης οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Οι οικοτουρίστες μπορούν να θαυμάσουν την ομορφιά των νησιών, την θέα που τους προσφέρουν, το πράσινο καθώς και να κάνουν δραστηριότητες που τους επιτρέπεται στη φύση και περιέχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και πλήρης ψυχαγωγία.

• Διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο δίκτυο επικοινωνίας , ενώ διαθέτουν το απαραίτητο δίκτυο για τη διευκόλυνση μετακίνησης των οικοτουριστών .

• Στις Κυκλάδες υπάρχουν αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί , οι οποίοι έχοντας προβάλει την φυσική τους ομορφιά και τις δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν ελκύουν τον τουρίστα να τους επισκεφτεί.

• Ακόμη, υπάρχει αυξημένο βιοτικό επίπεδο .



irodiaki