Προς αναζήτηση στρατοπέδων για μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά
7/3/2016
Μέχρι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται να αποχωρήσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα και οι συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας μιας από τις μεγαλύτερες πύλες της χώρας που αρχίζει σιγά σιγά να υποδέχεται του πρώτους τουρίστες. Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Reporter.gr με αφορμή το σχέδιο δημιουργίας δομών υποδοχής. Επισημαίνουν δε ότι σε καθημερινή βάση θα βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μόνο, όσοι δηλαδή θα κινούνται από τα νησιά προς τους χώρους φιλοξενίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου συντονιστή, αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημ. Βίτσα, οι νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας. Παράλληλα ανζητούνται και άλλοι καθώς οι εκτιμήσεις είναι για ανάγκη υποδοχής ακόμα και 100 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Τέσσερις εξ' αυτών θα κατασκευαστούν στην Αττική και συγκεκριμένα σε:
-Μαλακάσα: Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
-Αφίδνες: Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
-Αγιος Ανδρέας: Χωρητικότητα 500 ατόμων
-Ελαιώνας: (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
Οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:
-Δράμα: Χωρητικότητας 800 ατόμων
-Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός): Χωρητικότητας 400 ατόμων
-Ήπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία): Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
-Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία): Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
-Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3): Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Στο μεταξύ το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της κρίσης έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα μια σειρά από πίνακες με τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται ανά την Ελλάδα, ενώ γνωστοποίησε πως από την Δευτέρα έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου, θα είναι έτοιμα 14 νέα hotspots, ενώ ένα ακόμη hotspot, στο Λιτόχωρο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τις 15 Μαρτίου.
Η χωρητικότητα των νέων δομών θα είναι 17.400 άνθρωποι. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι, με τις σημερινές δομές, εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί μετανάστες και πρόσφυγες από τους 33.320 παραμένοντες.
Σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών, μέχρι την Κυριακή στις 9 το πρωί επί ελληνικού εδάφους βρίσκονταν συνολικά 33.320 πρόσφυγες, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους χωρητικότητας 16.530.
Από τους 33.320 πρόσφυγες οι 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), στη Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα φιλοξενούνται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο. 2.200 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο, 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.
Την Κυριακή εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνο 239 άτομα και έφθασαν στη Λέσβο και τη Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες.
Την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ σημείωσε επίσης ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα αποσυμπιεστεί ο Πειραιάς. Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τυχόν επιβεβαίωση του κλεισίματος των συνόρων στη σύνοδο ο κ. Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Ακόμη και 300 και 400 και 500 άνθρωποι να περνάνε, τη στιγμή που είναι 10.000 άνθρωποι πρέπει κάποιοι να πάνε σε κάποια κέντρα φιλοξενίας πιο πίσω και να υπάρχει μια πιο φυσιολογική ροή, αν είναι ανοιχτά, με βάση το πώς μπήκανε στην Ελλάδα, πόσοι είναι οι πρόσφυγες και με έναν αύξοντα αριθμό".
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στην Ειδομένη είπε ότι υπάρχει συνεννόηση "με τουπουργείο Υγείας για μια ισχυρή και ηχηρή παρέμβαση".
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, ανέφερε ως παράδειγμα το Σχιστό:
"Eίναι ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, υπάρχει και χώρος λατρείας και ειδικά εστιατόρια... να περιμένουμε τις αποφάσεις σήμερα και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε το σχέδιο... Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δυσκολία και να αναπτύξουμε και νομοθετικά αλλά και πρακτικά και τον χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας".
Στην χώρα μας βρίσκονται, σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Για τον Πειραιά ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.