Προς πώληση μεγάλη έκταση της Ικτίνος στη Σητεία

30/5/2019
Η εισηγμένη εταιρεία Ικτίνος μέσω της θυγατρικούς της εταιρείας Latlirus Ltd έχει προχωρήσει σε κρούσεις σε επενδυτές για την πώληση ενός μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη, που έχει στα σκαριά. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, με κέντρο θαλασσοθεραπείας, μαρίνα τουριστικών σκαφών γήπεδο golf, συνεδριακό κέντρο και δύο οικιστικές περιοχές με 300 βίλες στη θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας.
Όπως ανέφερε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ικτίνος Ιουλία Χαϊδά κατά την παρουσίαση της εταιρείας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών έχουν προχωρήσει συζητήσεις για πώληση με ενδιαφερόμενους. Μάλιστα όπως τόνισε η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα των 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε η κα αντιπρόεδρος της Ικτίνος αφήνοντας σημαντικά περιθώρια κέρδους για την εισηγμένη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος του project έφθανε τα 14 εκατ. ευρώ και το όφελος που θα προκύψει θα ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε περισσότεροι από δύο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της έκτασης των 2800 στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το όποιο τίμημα διασφαλιστεί θα πάει στην αποπληρωμή των δανείων που σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται σε 31 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο μητρικής ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας φαίνεται να ευνοεί την Ικτίνος καθώς έχει δώσει ώθηση στην αξία των μαρμάρων και των μεικτών περιθωρίων κέρδους, ειδικά των κατεργασμένων, από την Ελλάδα. Για τη φετινή χρονιά και προβλέπεται διψήφιο ποσοστό αύξησης του τζίρου στα επίπεδα του 12% καθώς αναμένεται να δοθεί έμφαση στα προϊόντα υπεραξίας δηλαδφή τα κατεργασμένα μάρμαρα και όχι τα ακατέργαστα.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ήταν η 1η χώρια προορισμού των ελληνικών μαρμάρων με ποσοστό 15,86% το 2017 και η 2η τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ποσοστό 11,65%. Η Ικτίνος πραγματοποιεί εξαγωγές στο 95% του κύκλου εργασιών με τα προϊόντα της να φθάνουν σε 90 χώρες. Η διοίκηση φέτος θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων Φέτος έθεσε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο στη Δράμα και το νέο λατομείο στην Πελοπόννησο. Τέλος να σημειωθεί ότι για την οικονομική χρήση του 2018 η διοίκηση θα διανείμει υψηλότερο μέρισμα σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2017 , το οποίο να σημειωθεί ήταν στα 0,15 ευρώ ανά μετοχή πριν τους φόρους.

Πηγή: Reporter.gr