Πρόσκληση σε Γάλλους για συμμετοχή σε επενδύσεις ύψους 6,5 δισεκ. ευρώ σε ξενοδοχεία

30/1/2020
Στα 6,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν οι επενδύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία έως το 2023, με τον ελληνικό τουρισμό να προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό, όχι μόνο για τους εγχώριους αλλά και τους ξένους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσκληση στους ξένους επενδυτές απηύθυνε από το Παρίσι ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, συστήνοντας τον κλάδο ως την «ατμομηχανή» της οικονομίας.

«Έχουν ήδη γίνει πολλά. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα ξενοδοχεία, οι μισές εκ των οποίων σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, έχουν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 θα ανέλθουν στα 6- 6,5 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν ήδη αναβαθμιστεί αεροδρόμια και γίνονται και νέα έργα αναβάθμισης στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες. Ο τουρισμός και η αύξησή του έχουν δημιουργήσει ενδιαφέρον για μια δεκάδα επόμενων αεροδρομίων, που ανάλογα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και αυτά, όπως το Ελ. Βενιζέλος και τα 14 αεροδρόμια της Fraport». Από το Παρίσι, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «η κρίση έχει αφήσει αρκετές μονάδες με προβλήματα, με προβληματικά δάνεια και εκεί υπάρχει η ευκαιρία κάποιος να δραστηριοποιηθεί».

Με βάση τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι, ήδη ο ελληνικός τουρισμός αντιστοιχεί σε περίπου 25% των εξαγωγών της χώρας. «Είναι περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ από άμεσα έσοδα, από συναλλαγματικά έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό. Και 25-30% σε έμμεσα έσοδα, από τον εσωτερικό τουρισμό και έμμεσες συνέπειες του τουρισμού».

Τα νούμερα Ελλάδας – Γαλλίας

Πάντως, ο τουρισμός μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκεται αυτή την στιγμή σε υψηλά επίπεδα.

Το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας πάνω από 1,8 εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες, περίπου 300.000 περισσότεροι από το 2017. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 7-8% στις αφίξεις και 14-15% στα έσοδα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, που έφερε πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα: Με βάση τα επίσημα στοιχεία του εντεκαμήνου του 2019, όπως τα καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στα 1,087 δισ. ευρώ. Ως προς το προφίλ των Γάλλων τουριστών προτιμούν τη χώρα μας, δεν προτιμούν όμως το μαζικό τουρισμό.

Πηγή: Newoney.gr