Προϋπολογισμός: "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο" για συναίνεση και πόλωση
5/12/2015
Φλέρτ και βέλη έχει η σημερινή καταληκτική συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Μ τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα όμορα κόμματα προσπαθεί να στριμώξει τις άλλες πλευρές στην ανάγκη στήριξης κεντρικών επιλογών. Μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, μία μέρα μετά την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα όπου καταγραφόταν η αναγκαιότητα συνεννόησης το κλίμα, αλλά και από τα μηνύματα ανησυχίας που φτάνουν στο Μαξίμου από ενδιαφερόμενους επενδυτές, «φτιάχνεται» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Real Fm κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν σε διάλογο για την κυβέρνηση μια και πέρα από την εθνική αναγκαιότητα δεν υπάρχει απτό πολιτικό όφελος από τη στάση της άρνησης που υιοθετούν, όπως καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις. Νωρίτερα στο Mega o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «άλλο συγκυβέρνηση και άλλο η προσπάθεια συνεννόησης εκεί που είναι εθνικά αναγκαίο», σημειώνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι δεν είναι λύση η οικουμενική κυβέρνηση. «Στα μεγάλα θέματα και το ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά θα πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια όπου υπάρχουν κοινά σημεία να καταγραφούν», είπε.
Να σημειωθεί ότι χθες στην ομιλία του ο Νίκος Βούτσης στη Βουλή με την ιδιότητα του τρίτου πολιτειακού παράγοντα ως Προέδρου της Βουλής τόνισε κι αυτός την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης σε 4 μεγάλα ζητήματα: Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Χρέος και Προσφυγικό, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί οικουμενική ή άλλης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σενάρια πολιτική φαντασίας.
Παράλληλα αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα εσωκομματικά της ΝΔ εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενο "διάσπασης και διάλυσης" της ΝΔ, γεγονός που όπως είπε βρίσκεται στο επίκεντρο κύκλων πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα μας.
Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία
Πέρα από τα κυβερνητικά σήματα για την ανάγκη συναίνεσης χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ η ψηφοφορία, για την οποία δεν ανησυχεί κανείς. Η ψηφοφορία αυτή παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κι έτσι τα όποια «αντάρτικα» αν εκδηλωθούν θα είναι στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια που ακολουθούν με κορυφαίο εκείνο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο. Εκεί άλλωστε έχουν στραμμένα τα μάτια τους και όσοι ανησυχούν για την πορεία της πολιτικής κατάστασης στη χώρα ζητώντας την πολιτική συννεόηση.
Πάντως με αφορμή τις φήμες περί στήριξης της κυβέρνησης από βουλευτές άλλων κομμάτων στην αποψινή ψηφοφορία, συνεδρίασαν οι ΚΟ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ προκειμένου με ομόφωνες αποφάσεις να διαψεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτοβουλία του για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής "για τον κ. Τσίπρα καλά ο Βενιζέλος είναι ο κακός από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα είναι καλός ο Καραμανλής και κακός ο Σαμαράς, καλός ο Λεβέντης και κακός ο Θεοδωράκης"!
Σταϊκούρας: Μετέωρες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού
Ακούσαμε και πάλι ανακρίβειες και υποσχέσεις αν και πρέπει να παραδεχτώ όχι του μεγέθους του «κοστολογημένου προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για το οποίο μιλούσε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτησή του.
Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύξησε τις δαπάνες αντί να μειώσει τη σπατάλη. Είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι μετέωρες και αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι είναι επιτυχία της κυβέρνησης δεδομένου ότι δεν οδηγούν σε επεκτατική πολιτική αλλά σε νέες περικοπές. Αυτό οφείλεται στην επιστροφή στην ύφεση.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λέει ούτε μια λέξη για τις αποκρατικοποιήσεις παρότι παραδέχεται στον προϋπολογισμό ότι είναι κρίσιμες.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επισυνέβη εξαιτίας της πολιτικής της και οδήγησε σε δραματική απομείωση της περιουσίας του ΤΧΣ.
Ξάνθος: Θα γίνουν προσλήψεις στο χώρο της υγείας
Εχουμε να συζητήσουμε ένα ακόμα δύσκολο προϋπολογισμό παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, αλλά μίλησε για σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον διαχωρίζουν από τους προηγούμενους.
Προβλέπεται καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων και όπως είπε θα υπάρξει σε επόμενο νομοσχέδιο πλήρης νομοθετική κατοχύρωση αυτού του θέματος.
Στην υγεία θα γίνουν 3.500 προσλήψεις προσωπικού για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ στα νοσοκομεία ανακόπτεται η διαρκής τάση μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων. Σημείωσε ότι αυξήθηκε εκ νέου το μέγιστο όριο δαπανών στα νοσοκομεία προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στις προμήθειες και κατήγγειλε διοικητές νοσοκομείων που είναι «υπ ατμόν» για σπέκουλα.
Δρίτσας: Στόχος η κάλυψη έκτακτων αναγκών
Για συγκρότηση μετώπου «οικουμενικής αντιπολίτευσης» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, επικεντρώνοντας ωστόσο την κριτική του προς τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ασκεί αντιπολίτευση στα όρια της παραπολιτικής και της προβοκάτσιας.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως είναι προσανατολισμένος προς την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως του Λιμενικού Σώματος, με πιστώσεις που θα αξιοποιηθούν πλην των πάγιων δαπανών και για νέες προσλήψεις στελεχών και για την καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης στο προσωπικό, για τις επικείμενος μισθολογικές ωριμάνσεις και για τις αναδρομικές αποδοχές, τις δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειες εξοπλισμού και συντήρησης επιχειρησιακών μέσων, δαπάνες καυσίμων και την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την τεχνική υποστήριξη των μέσων.
«Την πραγματικότητα διαμορφώνει η αύξηση των προσφυγικών ροών και προς αυτή την κατεύθυνση υποχρεούται το υπουργείο να κατανείμει τις επιλογές με τρόπο ώστε να είμαστε απολύτως εντάξει» επισήμανε.
Επίσης, ως κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Δρίτσας ανέδειξε την επιδότηση των γραμμών της ακτοπλοϊας και τόνισε πως με τον συνολικό προϋπολογισμό 81,4 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί η πλήρης κάλυψή τους. Το υπουργείο ωστόσο έχει πολύ σημαντικούς προγραμματισμούς που σκοπεύει να διεκδικήσει την κάλυψή τους από ενωσιακούς και άλλους πόρους, που δεν προβλέπονται στον παρόντα προϋπολογισμό, κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ράνια Αντωνοπούλου: Μειώνεται η ανεργία
«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για "success story», είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» και σημείωσε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.
Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγγειλε ότι τους επόμενους οκτώ μήνες θα ξεκινήσουν προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων.
Θεανώ Φωτίου: Κονδύλια για την ανθρωπιστική κρίση
Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία παράλληλα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τες ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση και δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις.
Η κ. Φωτίου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προσληφθούν μέσα στον μήνα, περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης γιατί, όπως είπε, «είναι αναγκαίο όσο ποτέ».
Φλαμπουράρης: Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο
Την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προειδοποίησε, εμμέσως, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εάν συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Φλαμπουράρη από το βουλευτικό αξίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία και ταυτοχρόνως βουλευτής.
«Θα παρακαλούσα να αναφερθείτε και να αναζητήσετε περισσότερο τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες και για πρώτη και για δεύτερη φορά», ζήτησε από τον κ. Σαλμά ο κ. Φλαμπουράρης, παίρνοντας τον λόγο και μίλησε για «λασποπόλεμο» εναντίον του.
«Μην συνεχίζετε τον λασποπόλεμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία συνεχίσατε κάποιοι από σας και είχαν σαν αποτέλεσμα τον εμπρησμό και την παραλίγο -δυστυχώς για μας- δύσκολη κατάσταση στο σπίτι μου. Παρακαλώ να μην συνεχίσετε αυτή την τακτική, διότι θα με αναγκάσετε να προχωρήσω σε πράξεις και σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά όταν αυτές αγγίζουν τα όρια της ανεντιμότητας, παρακαλώ να μην συνεχιστούν», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δεν αναφέρομαι στο πόθεν έσχες, αλλά στο ασυμβίβαστο του βουλευτή με την ιδιότητα του μετόχου σε ανώνυμη εταιρεία, η οποία συμβάλλεται με το Δημόσιο και παίρνει έργα. Το άρθρο 57 του Συντάγματος προβλέπει ότι εντός οκτώ ημερών από την ορκωμοσία του, ο βουλευτής είτε παραιτείται από την εταιρεία και διατηρεί το βουλευτικό του αξίωμα, είτε αυτοδικαίως εκπίπτει από το βουλευτικό αξίωμα. Εσείς, ήσασταν παράλληλα και βουλευτής και μέτοχος σε εταιρεία που έπαιρνε δημόσια έργα» επανήλθε ο κ. Σαλμάς, προκαλώντας αυτήν τη φορά την παρέμβαση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Στην ομιλία του, ο κ. Φλαμπουράρης τάχθηκε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτε και να μην θιγεί η διαπλοκή». Ο λαός, προσέθεσε, «μάς έδωσε δυο φορές εντολή για την εφαρμογή μιας σαρωτικής δέσμης σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τις υπαρκτές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
Συνεχίζοντας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, στόχοι που όπως είπε «υπερβαίνουν ακόμη και τον ορίζοντα της τετραετίας», είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
«Αριστερή πολιτική σημαίνει αύξηση του μεριδίου της εργασίας στον εθνικό πλούτο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε ότι το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση είναι «η διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, υπέρ του λαού και όχι της ολιγαρχίας, του πλούτου και της διαπλοκής, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Πετρόπουλος: Δεν θα συνδεθεί η εθνική σύνταξη με το εισόδημα
Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλoς, ο οποίος κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».
«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι "δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη"» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε:
«Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.