Πρωτοβουλία για τη βελτίωση της πρόσβασης των μνημείων - μουσείων σε Κρήτη - Σαντορίνη

7/5/2019
Πρωτοβουλία με τίτλο «Κρήτη προσβάσιμη για όλους» ανέλαβε το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης και της Περιφέρειας του νησιού, με στόχο την βελτίωση των όρων πρόσβασης στα μουσεία και τα μνημεία των δυο αυτών δημοφιλών προορισμών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε μια ημερίδα πριν από λίγο καιρό. Ψυχή, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της όλης προσπάθειας είναι η Μαρινέλα Μαμαλάκη, πρώην πρόεδρος του σωματείου, που υποστηρίζει ότι η αδυναμία πρόσβασης δεν πλήττει τους τουρίστες αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους. Η ευαισθητοποίησή της στο θέμα δεν έγινε μόνο μέσα από την πολυετή της εμπειρία αλλά και από ένα μέλος της οικογένειάς της που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Συνεπώς, οι βελτιώσεις δεν είναι θέμα αποκλειστικά τουρισμού αλλά καθημερινότητας στην πόλη για κάποιους ανθρώπους.

«Το 30% των Ευρωπαίων χρήζει ειδικής προσβασιμότητας, ενώ περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν µε κάποιας µορφής αναπηρία στη Γηραιά Ηπειρο», υπογραμμίζει. «Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια, αλλά και ο καθένας ατομικά ώστε ξενοδοχεία, καταστήματα, οι πόλεις και τα χωριά μας να διαμορφώσουν υποδομές που θα διευκολύνουν άτομα με ειδικές δυσκολίες ώστε να απολαμβάνουν ό,τι και οι υγιείς».

Ο στόχος –σύμφωνα με τους περισσότερους ομιλητές της ημερίδας– δεν είναι να αλλάξουν μόνο τα μουσεία, αλλά να υιοθετήσουν την ίδια στάση και επαγγελματίες του τουρισμού, αλλιώς η πολιτική προσβασιμότητας δεν θα έχει σπουδαίο αποτέλεσμα. Παράλληλα, η Μαρινέλα Μαμαλάκη υπογράμμισε ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι με τις μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται τη στήριξή μας και όχι μόνον όσοι έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα. Μέσω του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, 22 ξεναγοί έχουν ήδη εκπαιδευθεί να ξεναγούν άτομα με τέτοια θέματα.

Παρών στην ημερίδα ο λογοτέχνης Στέλιος Βισκαδουράκης. Ιδού τα λόγια του: «Το πρόβλημα για μένα, πρωτίστως, δεν είναι μόνον η έλλειψη παιδείας και συμπεριφορών των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αναπηρίας. Τα θέματα αναπηρίας και η σωστή αντιμετώπισή τους είναι ζητήματα Δημοκρατίας. Γιατί η Δημοκρατία, στην αληθινή έννοιά της, στηρίζει κατ’ αρχάς τους αδύναμους».
Ας γίνει, λοιπόν, η αρχή από την Κρήτη που δέχεται ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών και να αποτελέσει το νησί παράδειγμα προς μίμηση.

Πηγή: Καθημερινή