Ρέτσος: Κομβική για τουρισμό - νησιωτικότητα η μείωση στο ΦΠΑ στις μεταφορές - ακτοπλοΐα

9/5/2019
Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, ως βασικού στοιχείου μιας συνολικής στρατηγικής για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του που κοινοποιείται και στους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, Τουρισμού, Θανάση Θεοχαρόπουλο και στον υφυπουργό παρά των Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι «η ανακοίνωση για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη σε σωστή βάση και κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν.»
«Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι στην εξαγγελθείσα δέσμη μέτρων απουσιάζει πρόβλεψη για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε, από το 2015, από 13% σε 24%.
Υπενθυμίζεται ότι η υπερφορολόγηση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά έχει και ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω της νησιωτικότητας της χώρας.
Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών οφείλει να υπηρετεί μια συνολική στρατηγική και στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την ένταξη σχετικής ρύθμισης στο άμεσο πακέτο παροχών, που χθες εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός» καταλήγει ο κ. Ρέτσος.
Σε σχέση με το ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συνυπολόγισε ότι εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο για τους κατοίκους των νησιών και τις επιχειρήσεις κι έτσι δεν προέβη σε κάποια κίνηση. Βέβαια στην ακτοπλοΐας οι υπηρεσίες εστίασης θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ.