Ρέτσος: Νέο μήνυμα σε Δήμους και Περιφέρειες για τη διαχείριση τουριστικών προορισμών

4/11/2019
Την ανάγκη αξιοποίησης από τις αρχές δημοτικής και περιφερειακής διοίκησης της χώρας των πιλοτικών σχεδίων διαχείρισης προορισμών που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης επισημαίνει με ανάρτησή του στο Linkedin ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

"Ολοκληρώθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε, η παρουσίαση του 1ου πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης προορισμών, που εκπονήθηκε από την EBRD με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του #sete. Καταρτίστηκαν δύο σχέδια (Destination Management Plans) για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, καθώς και ένας οδηγός προετοιμασίας (Guide to Destination Management Planning) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε άλλους προορισμούς της χώρας.

Τα σχέδια είναι πλήρη, τα στοιχεία πολλά, οι προτάσεις ακόμα περισσότερες. Η μεγάλη πρόκληση όμως έρχεται τώρα: ποιος αποκτά την κυριότητα των σχεδίων και ποιος τα υλοποιεί. Αν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και οι Δήμοι Ρόδου και Σαντορίνης δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τα σχέδια απλά θα αποτελέσουν μια ακόμα χαμένη ευκαιρία. Και κάτι ακόμα: δεν έχει τόσο σημασία αν τα συγκεκριμένα σχέδια είναι τα ενδεδειγμένα ή αν υπάρχουν άλλα καλύτερα, το σημαντικό είναι να προσαρμόσουμε την αντίληψή μας στα νέα δεδομένα και να καταλάβουμε πως το μέλλον του τουρισμού μας, αλλά και της ποιότητας ζωής μας, εξαρτάται από την οργανωμένη διαχείριση των προορισμών μας. "