Ρέτσος - Thomas Cook: Το κυβερνητικό πακέτο στήριξης είναι το πρώτο βήμα

28/9/2019
«Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, με συγκεκριμένα μέτρα, που δείχνει ότι όλοι συμφωνούμε για το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης που περνάει ο ελληνικός τουρισμός από τη χρεωκοπία της Thomas Cook. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, δίνοντας την πλήρη εικόνα και το βάθος της κρίσης, προτείνοντας και διεκδικώντας ορθολογικά και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης του τουρισμού, της οικονομίας της χώρας και κατ' επέκταση της ελληνικής κοινωνίας. »

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Linkedin ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του ομίλου Thomas Cook. Πάντως ο κλάδος αναμένει υλοποίηση των δεσμεύσεων, μη παραπομπή στις καλένδες των υποσχέσεων που υπάρχουν στο πακέτο μέτρων και απτές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση κατανοεί ότι ο τουρισμός αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας με διάχυση ωφελειών σε όλο το εύρος της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι χτες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού ο κ. Ρέτσος είχε τονίσει ότι ο κλάδος και συνολικά η οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με αυτόν δε θα πρέπει να «πετάει στον αυτόματο πιλότο» ενώ επισήμανε το μέγεθος της ζημίας από την κατάρρευση της Thomas Cook. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι ο Τουρισμός δεν «πετάει στον αυτόματο πιλότο» και δεν αρκεί να αξιολογείται μονοδιάστατα βάσει αριθμών.

Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών είναι πλέον γεγονός, και οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να διαμορφώσουν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς. Άλλωστε η ζημία που έχει ήδη προκληθεί – άμεση και μεσομακροπρόθεσμα – θα έχει ανυπολόγιστες προεκτάσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ο ΣΕΤΕ εντείνει τις προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας για τη συνέχιση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.»