Σε αναζήτηση διεξόδου οι εμπλεκόμενοι σtην διένεξη ΕΤΑΔ - Ήλιος Hotels;

30/11/2020
Το συμβιβασμό φέρεται να αναζητούν οι εμπλεκόμενοι στο θέμα που έχει προκύψει μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Ομίλου Helios Hotels. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής εξετάζεται πιθανός συμβιβασμός στο θέμα μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της εταιρίας κάτι που ενδιαφέρει βέβαια και τα τραπεζικά επιτελεία για τις εκκρεμότητες με τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δυο πλευρών.

Σημειώνεται ότι στην «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη διεκδικεί αποζημιώσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν αθροιστικά τα 620 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι.

Η ΕΤΑΔ έχει ήδη ασκήσει ενώπιον του Εφετείου αγωγές ακύρωσης ή αλλιώς αναγνώρισης της ανυπαρξίας των διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα στο 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2020 κι έχουν κάνει δεκτές κατά ένα μέρος τις αγωγές των εταιρειών του ομίλου Μαντωνανάκη

Οι αγωγές αναμένεται να συζητηθούν από την άνοιξη του 2021 και μετά στο Εφετείο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ έχει ήδη ασκήσει ενώπιον του Εφετείου αγωγές ακύρωσης ή αλλιώς αναγνώρισης της ανυπαρξίας των διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα στο 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2020 κι έχουν κάνει δεκτές κατά ένα μέρος τις αγωγές των εταιρειών του ομίλου Μαντωνανάκη. Ο τελευταίος ζητεί δεκάδες εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη από τις επενδύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με υπαιτιότητα, όπως ισχυρίζεται, της ΕΤΑΔ, ως απώλεια επιχορηγήσεων που θεωρεί ότι θα λάμβανε από το ελληνικό Δημόσιο εάν είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση κ.τ.λ… Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαγονησίου εκμισθώθηκε αρχικά στην ‘’Αττικός Ηλιος’’ πρίν από μία εικοσαετία, εν έτει 1999 και μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ουκ ολίγες αγωγές αποζημίωσης από τον όμιλο ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Τώρα, οι αγωγές ακύρωσης που έχει ασκήσει η ΕΤΑΔ αναμένεται να συζητηθούν την άνοιξη του 2021, ενώ για τις διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν την άνοιξη του 2020, η εταιρεία θα ασκήσει νέες αγωγές ακύρωσης ενώπιον του Εφετείου Αθηνών , άλλως αναγνώρισης της ανυπαρξίας των, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, με τον προσδιορισμό προς συζήτηση να αναμένεται επίσης για την άνοιξη του 2021. Σημειωτέον ότι όπως επισημαίνει η διοίκηση με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2019, «κατά των αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών επί των αγωγών ακυρώσεως, προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, από τον ηττηθέντα διάδικο», γεγονός το οποίο προδιαγράφει και το …μέλλον του πολυετούς σήριαλ. Όπως επισημαίνει στην έκθεση των πεπραγμένων «η εταιρεία εμπλέκεται σε δικαστικές και λοιπές υποθέσεις, που αφορούν αξιώσεις τρίτων, για τις οποίες έχει σχηματιστεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της συνολικού ποσού 47 εκατ. ευρώ περίπου. Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αντικρουόμενες διεκδικήσεις μεταξύ της εταιρείας και τρίτων, με άσκηση αγωγών και ανταγωγών».

Πηγή: Καθημερινή, Newmoney.gr