Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το άνοιγμα του τουρισμού

12/11/2020
«Δε θα είχαμε 5 εκατομμύρια επισκέπτες ούτε 5 δισεκ έσοδα από τον τουρισμό εφόσον επιβάλλαμε υποχρεωτικό μοριακό τεστ πριν κάθε ταξίδι" ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που υποστήριζε ότι ο τουρισμός θα έπρεπε να είχε ανοίξει μόνο με υποχρεωτικά τεστ PCR.


Ανακριβή χαρακτήρισε τα στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα έσοδα δεν είναι 5 δισεκ όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αλλά γύρω στα 3,5 δισεκ, όπως έχει αναφέρει και ο ΣΕΤΕ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στο Υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι με το κόστος ανά μήνα του lockdown να είναι στα 4 περίπου δισεκ. εξανεμίζεται το όποιο όφελος από τον τουρισμό. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι παλινωδεί καθώς από τη μια αρνήθηκε υποχρεωτικό τεστ σε αφίξεις από την ΕΕ κι από την άλλη το επέβαλε στις χερσαίες εισόδους της χώρας.

«Καταφέραμε να διαχειριστούμε την κρίση αναλαμβάνοντας άμεσα δράση και θέτοντας αυστηρά μέτρα. Προκειμένου να καταφέρουμε να ξανανοίξουμε την τουριστική αγορά και τις αερομεταφορές, χρησιμοποιήσαμε ένα καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης κρουσμάτων στα σύνορά μας, με τη φόρμα PLF και με QR Code, το οποίο μας επέτρεψε να αυξήσουμε σημαντικά την αποτελεσματικότητα των τεστ έως και 4 φορές περισσότερο, 2,5 φορές κατά μέσο όρο», επισήμανε χτες ο Υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), με θέμα τις επιπτώσεις του COVID-19 στις αερομεταφορές και στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «καμία χώρα δεν ήταν σε θέση να ελέγξει όλους τους επισκέπτες της, όμως στην Ελλάδα καταφέραμε να το κάνουμε τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες. Αυτό μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τον έλεγχο, να έχουμε ένα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι μία από τις τελευταίες που μπήκε στην αρνητική λίστα προορισμών».

Για «δήθεν επιτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης που την διαδέχθηκε η ομολογία της πολιτικής τους αποτυχίας τους με το δεύτερο lockdown» έκανε λόφο εν τω μεταξύ χτες η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Απο την αρχή επιμέναμε στην επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με ενιαία και καθολική εφαρμογή.

Επιμείναμε στα αρνητικά τεστ 72 ώρες πριν, ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα απο κάθε πύλη εισόδου προκειμένου να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των πολιτών, των τουριστών και του τουρισμού.

Επιμείναμε σε μαζικά τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εχθές, για ακόμα μία φορά ο κ. Θεοχάρης αντί να αναλάβει τις ευθύνες του ως Υπουργός Τουρισμού κρύφτηκε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως το σχέδιο μας ήταν να κλείσουμε τον τουρισμό.

Σήμερα, του απάντησε ο Αδωνης Γεωργιάδης σε μια κρίση ειλικρίνειας: «Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι. Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας την συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε, τόσο γρήγορα δεν το είδαμε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αναμέναμε»Η κυβέρνηση ομολογεί πως άνοιξε την οικονομία χωρίς σχέδιο, διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών. Δε φταίει ο τουρισμός, η κυβέρνηση τουριστών φταίει. «Επιτελική» ανευθυνότητα, εγκληματικές ευθύνες» κατέληξε η κα Νοτοπούλου.