Στα χαρακώματα Lamda - Κυβέρνηση για το Ελληνικό - Τι καταγγέλλει ο Σταθάκης;

3/7/2019
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με αφορμή την ανακοίνωση της Lamda για τις ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση, Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, η αποκάλυψη είναι καλοδεχούμενη καθώς οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους".

Στο μεταξύ λίγο νωρίτερα με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση («ΚΥΑ») για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα, η Lamda Development τοποθετήθηκε ως εξής:

"Η ΚΥΑ υιοθέτει θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης.

Η Εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική ή διεθνή.

Τι λέει η κυβέρνηση

«Να βγάλει κάθε ένας τα συμπεράσματά του για το ποιος φέρει ευθύνη για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης αλλά και ποιος απέδειξε έμπρακτα τη βούληση, τη συνέπεια και την επάρκεια του», ζήτησε πριν λίγες μέρες, με ανακοίνωσή του, για την επένδυση του Ελληνικού ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας και πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.

Η ανακοίνωση που τιτλοφορείται, «Η αλήθεια για το Ελληνικό μετά την επικύρωση της Σύμβασης στη Βουλή (ν 4422/2016, ΦΕΚ 181Α/27.9.2016)» έχει ως εξής:

«Μετά την κύρωση της Σύμβασης για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά από τη Βουλή των Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 2016 (ν. 4422/2016, ΦΕΚ Α’181/27.09.2016), συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών, της κυβέρνησης και των επενδυτών, παρουσία των θεσμών (κ. Τρόκκου) να κατατεθεί έως το τέλος του έτους 2016 το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), ώστε να εκκινήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Δυστυχώς κατόπιν συνεχών παραινέσεων από την κυβέρνηση και σχετική ανοικτή ανακοίνωση ότι οι επενδυτές καθυστερούν εσκεμμένα και χωρίς λόγο, το ΣΟΑ κατατέθηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στις 15.06.2017, δηλαδή με καθυστέρηση έξι (6) μηνών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ενήργησε με ταχύτητα και συνέπεια για τη διεκπεραίωση μίας ιδιαίτερα απαιτητικής (διοικητικής και δικαστικής) ελεγκτικής διαδικασίας εντός του προβλεπόμενου από τον ν. 4062/12 χρονικού διαστήματος των έξι (6) μηνών και απεστάλη το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ στις 29.12.2017. Η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ35/ΑΑΠ/1.3.2018 έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

Επόμενο στάδιο για την πολεοδομική ωρίμανση της επένδυσης και ταυτόχρονα αναβλητική αίρεση για τη μεταβίβαση των μετοχών, αποτελεί η έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ).

Μετά την 01.03.2018, ημερομηνία έγκρισης του ΠΔ, η LAMDA όφειλε εντός συντόμου χρονικού διαστήματος να καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των ΚΥΑ. Δυστυχώς όμως δεν τις υπέβαλε, παρά τις συνεχείς παραινέσεις της κυβέρνησης δημιουργώντας την ισχυρή εντύπωση ότι η καθυστέρηση ήταν συνειδητή για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν (δεδομένης μάλιστα της ετοιμότητας που ασταμάτητα επικαλούνταν).

Έτσι φτάσαμε στο Μάρτιο του 2019, οπότε ολοκληρώθηκε η υποβολή των απαιτούμενων μελετών για την έκδοση των τριών (3) ΚΥΑ, λόγω καθυστερήσεων της LAMDA, που με ένα πρόχειρο υπολογισμό είναι πέραν του ενός έτους.

Από το τέλος Μαρτίου του 2019 μέχρι σήμερα μεσολαβούν περίπου τρεις (3) μήνες για:

(α) την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από 21.03.2019 έως 14.05.2019, διάστημα που προβλέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία

(β) τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (17/5, 24/5, 28/5, 7/6, 24/6)

Βάσει των ανωτέρω και της κοινής λογικής, μπορεί ο κάθε ένας να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ποιος φέρει ευθύνη για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης αλλά και ποιος απέδειξε έμπρακτα τη βούληση, τη συνέπεια και την επάρκεια του», καταλήγει η ανακοίνωση του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπουργού Επικρατείας και προέδρου της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής.