Υπ. Οικ.: Στο 1,5 δισεκ. τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο - Πού υπάρχει ελπίδα παράτασης της σεζόν;

7/9/2020
Στο 1,5 δισεκ ευρώ εκτιμάται ότι φτάνουν για τον Αύγουστο τα έσοδα του τουρισμού. Όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί στο Real fm ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «η πορεία του τουρισμού είναι στα πλαίσια του βασικού σεναρίου. Το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις.» Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι τα έσοδα έγραψαν το ρεκόρ των 4,18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τον Αύγουστο παρατηρούμε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους αρχικούς στόχους και επίσης κλάδους της οικονομίας που έχουν ανακάμψει. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κλάδος της εστίασης υποφέρει, αλλά τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση και τα μπαρ τον μήνα Αύγουστο, είναι καλά.»

Βέβαια τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν οδηγήσει σε πρόωρο κλείσιμο της σεζόν. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κρήτη μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσουν πολλά ξενοδοχεία ενώ η εστίαση «γράφει» απώλειες μέχρι και 60% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα χειμωνιάτικο ρυθμό μπαίνει η ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στελέχη του κλάδου τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση της επιβατικής κίνησης που έφτασε το 37%-40% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Επίσης καταγράφεται απότομη πτώση της επιβατικής κίνησης από τις 20 Αυγούστου ενώ για τον Σεπτέμβριο τα δεδομένα παραπέμπουν σε πτώση πάνω από 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από τις 20 Αυγούστου τρεις επιβάτες επιστρέφουν από τα νησιά και ένας μεταβαίνει προς αυτά. Σημειώνεται ότι είναι στα σκαριά ένεκα απουσία κίνησης σχέδια μείωσης των δρομολογίων από τις 10 Σεπτεμβρίου, μειώσεις που - όπως αναφέρεται- «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου». Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου η εικόνα θα θυμίζει πολύ αυτή του προηγούμενου Μαρτίου, όταν και προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης επικοινωνία με τα νησιά εντάχθηκαν όλα τα δρομολόγια σε καθεστώς αγόνων γραμμών και ενισχύθηκε ο κλάδος με τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη, πάντως, της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τέλος Αυγούστου η μείωση της επιβατικής κίνησης είναι κοντά στο 60%.

Βρετανία και TUI

Εξαίρεση ,πάντως, στο μέτωπο του τουρισμού αποτελούν όσα ξενοδοχεία συνεργάζονται ή είναι υπό την «ομπρέλα» της TUI αλλά και με τη βρετανική αγορά. «Όσο πετούν αεροπλάνα της TUI τόσο θα είμαστε ανοικτοί» έλεγε στο Reporter.gr στέλεχος μεγάλης αλυσίδας που συνδέεται με τον γερμανικό κολοσσό. Αντίστοιχα όπως αναφέρουν πληροφορίες οi πληρότητες του νέου Robinson Club στην Ιεράπετρα παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο και ξεπερνούν το 60%.

Όπως είπε,πάντως, ο κ. Σταϊκούρας για την ύφεση «με τα σημερινά δεδομένα παραμένουμε στην εκτίμηση που είχαμε κάνει στις 30 Απριλίου ότι η ύφεση θα είναι μέχρι 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι πιο βαθιά και στην Ελλάδα λιγότερο βαθιά.»

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «τέτοιες συμβουλές θα πρέπει να πάρει από την Αντιπολίτευση και η Ισπανία και η Ιταλία και όλη η Ευρώπη που έχει πιο βαθιά ύφεση από την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύει το άστοχο των παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.»

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχουμε βοηθήσει 110.000 επιχειρήσεις μέσα από τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής και ακολουθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και το οποίο θα είναι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.’ Σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι στοχευμένο και διευρυμένο για να καλύψει και τις επιχειρήσεις του τουρισμού χωρίς ταμειακή μηχανή. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του τουρισμού πήραν σημαντικά ποσά και από τη δεύτερη επιστρεπτέα. 19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής. «Είμαστε κοντά στην κοινωνία και έχουμε τα πολεμοφόδια για να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 15 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα 38 δισ. ευρώ. Αν δεν είχαμε ξοδέψει στο μεσοδιάστημα για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία θα είχαμε το άθροισμα δηλ. 52 δισ. ευρώ.»

Πηγή: Real Fm, Reporter.gr