Σχέδιο δράσης για την επικοινωνιακή θωράκιση των Χανίων ζητεί ο κόσμος του τουρισμού

6/3/2019
Την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης στα Χανιά επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού τη περιοχής μιλώντας στο bluebirds.gr.

Πιο συγκεκριμένα, παράγοντες του τουρισμού εν όψει και των μεγάλων εκθέσεων ITB στο Βερολίνο και ΜΙΤΤ στη Μόσχα προσπαθούν να ξεδιπλώσουν ένα σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα δυσφήμισης. Μάλιστα μιλώντας στο bluebirds.gr τονίζουν ότι θα πρέπει να χαραχθεί ένα πλάνο για να αποτραπεί τυχόν δυσφήμιση της περιοχής, αλλά και να γίνει κατανοητό ότι η υπεραναφορά στις καταστροφές βλάπτει.

Σε σχέση με τις υποδομές ζητούν ένταση της προσπάθειας για παρέμβαση στο οδικό δίκτυο, απ΄ όπου γίνεται πρόσβαση σε περιοχές «τοπόσημα» όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο Μπάλος, η Παλαιόχωρα, η Σούγια και το Λαφονήσι ( όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών εισρέουν), η θωράκιση περιοχών από κατολισθήσεις αλλά και ο καθαρισμός των παραλιών από φερτές ύλες.

Ο όλος αγώνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου απαιτούνται νέες μελέτες κύρια γεωλογικές που παίρνουν χρόνο. Εδικά μάλιστα όταν το οδικό δίκτυο στο Νομό είναι ηλικίας 20 χρόνων κι άνω και αναπτύσσεται περιοχές που πλέον έχουν νέα γεωλογική συμπεριφορά.

Κι όλα τούτα την ώρα που τα Χανιά έχουν έναρξη τουριστικής σεζόν τα μέσα Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Η απορία είναι εύλογη και εστιάζεται στο πώς θα διασφαλιστεί η διέλευση βαρέων οχημάτων όπως τα τουριστικά λεωφορεία από δρόμους (π.χ. για τη Σαμαριά) που έχουν καταστραφεί ή έχουν κατολισθήσεις ή διαθέτουν πλέον τις στρατιωτικές γέφυρες (στο παράλιο μέτωπο του Πλατανιά).

Σημειώνεται ότι το κόστος αποκατάστασης δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί. Πρόχειρες προβλέψεις κάνουν λόγο για ποσά πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ή ακόμη και 200 εκ. Παράλληλα ενσκήπτουν ζητήματα χάραξης των ρεμάτων ή κοίτης ποταμιών που πλέον έχουν διευρυνθεί παρασύροντας περιουσίες. Εκεί θα πρέπει, όπως αναφέρεται να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, ειδικά σε παραποτάμιες ζώνες, στο πλαίσιο πλέον μια εκκίνησης εξ υπαρχής και να υπάρξουν οι ανάλογες καταγραφές στο Κτηματολόγιο.

80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και 15.550 κεραυνοί

Πάντως όπως ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μια έντονη ιδιαιτερότητα του φαινομένου.

Είναι ενδεικτικό ότι στους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε και στους δύο σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

Εστιάζοντας σε ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, το ΕΑΑ-meteo εκτιμά ότι μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, χωρίς να υπολογισθούν οι ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο πολύ μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων.

Εξάλλου στη διάρκεια του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε συνολικά περισσότερους από 15.500 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το ρόλο της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές. Η πρώτη ήταν στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι δύο σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά). Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο, στην είσοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.