Συμφέροντα επιχειρούν να τορπιλίσουν τις τράπεζες
2/12/2015
Συμφέροντα που επιθυμούν να κρατήσουν τις τραπεζικές μετοχές υπό πίεση στοχεύοντας να χτίσουν ισχυρές θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς και πολιτικές σκοπιμότητες φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από το κύμα κινδυνολογίας που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες -και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέκτησε πλέον ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαθιστώντας παράλληλα την εσωτερική αξία και διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα ελκυστική -για τους επενδυτές- εικόνα, εν τούτοις στοχευμένα δημοσιεύματα και διαρροές επιχειρούν να αποδομήσουν την εικόνα αυτή, ποντάροντας στην επικράτηση κλίματος σκεπτικισμού που θα επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων ικανών να τροφοδοτήσουν ανοδικό ξέσπασμα των μετοχών που θα βοηθήσει καταλυτικά στη βεκλτίωση του κλίματος και στην οικονομία.
όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς μια νέα εποχή αρχίζει για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είναι πλέον επαρκώς θωρακισμένο για να αντεπεξέλθει χωρίς προβλήματα και στις δυσμενέστερες δυνατές εξελίξεις.
Ομως, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των ανακεφαλαιοποιήσεων, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος περίεργης - έως "υποπτης" - κινδυνολογίας.Οι στόχοι της είναι ανιχνεύσιμοι και εκτείνονται από την χρηματιστηριακή κερδοσκοπία μέχρι το πεδίο της πολιτικής.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, τη δραστική μείωση της κρατικής συμμετοχής και την επικείμενη δημιουργία NPL market, διεθνείς οίκοι, ισχυρά χαρτοφυλάκια και μεγαλοεπενδυτές θέλουν τώρα είτε να αυξήσουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, περιμένοντας να δρέψουν άμεσα υπεραξία, χωρίς να χρειαστεί να κυνηγήσουν το τρένο της χρηματιστηριακής ανόδου. Υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι στο βωμό της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, είτε των ευρύτερων επιχειρηματικο-πολιτικών συμφερόντων, δεν θέλουν να αντιστραθεί το κλίμα καχεξίας που είχε διαμορφωθεί τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στο Χρηματιστήριο.
Γιατί σε χαμηλές τιμές
Σε δύο τράπεζες, στην Eurobank και στην Alpha Bank, οι ιδιώτες κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress tests που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους, ενώ πολύ μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν βέβαια σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν θα μπορούσε ομως να γίνει κάτι διαφορετικό με όσα είχαν προηγηθεί - και κυρίως λόγω του ότι οι τιμές στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου την άνοιξη του 2014 ήταν υψηλές, ενώ δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τα οποία συνέχιζαν να αυξάνονται.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν λειψές, υπό την έννοια ότι δεν είχαν υπολογιστεί σωστά και δεν συμπεριλήφθηκαν πιο δυσμενή σενάρια, αλλά έπαιρναν ως δεδομένο ότι η οικονομία και οι τράπεζες θα εισέρχονταν σε φάση ανάκαμψης.
Υπολόγισαν λάθος;
Με απλά λόγια, στην ανακεφαλαιοποίηση και του 2012 και του 2014 θεωρήθηκε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με θετικούς ρυθμούς, παράγοντας διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα; Και αλήθεια πώς υπολογίστηκαν τότε τα κόκκινα δάνεια; Γιατί εάν υπολογίστηκαν με βάση το αισιόδοξο σενάριο, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ορθής διαχείρισής τους, τότε γίνεται αντιληπτό πως κάτι στην όλη διαδικασία έγινε λάθος.
Μάλιστα τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τη «βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ότι πιθανόν οι συστημικές τράπεζες να χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση το φθινόπωρου του ίδιου έτους. Στην έκθεση του Ταμείου αναφερόταν, πως οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ξεπερνούσαν τα 18-20 δισ. ευρώ και επ' ουδενί δεν περιορίζονταν στα 8-9 δισ. ευρώ που είχαν "διαγνώσει" η Black Rock και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τώρα έχουν πλέον καλυφθεί και οι (θεωρητικές) κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέκυπταν εάν επαληθεύονταν τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση έχει δυο στοιχεία που δεν είχε η προηγούμενη: Οι παραδοχές που έβαλε στο δυσμενές σενάριο του stress tests η EKT είναι πολύ αυστηρές, επομένως καλύπτει και τυχόν επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, που σημειωτέον φαίνεται να διαμορφώνονται θετικότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα πλέον αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, καθώς δημιουργείται ένα πλαίσιο διαχείρισης τους και τίθενται οι βάσεις για να μην το ξαναβρούν το πρόβλημα μπροστά τους οι τράπεζες.
Κινδυνολογία με σκοπιμότητες
Ομως, πριν ακόμη στεγνώσει… το μελάνι της ανακεφαλαιοποίησης, κάποια κέντρα έχουν αρχίσει να καλλιεργούν σενάρια περί νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Ερωτηματικά εγείρονται ως προς τους στόχους που εξυπηρετεί αυτής της συντηρούμενης κινδυνολογία. Είναι προφανές ότι πέρα του ότι εξυπηρετούν κομματικά και πολιτικά συμφέροντα, τέτοια σενάρια πλήττουν την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, που με μεγάλο κόπο οι τράπεζες προσπαθούν να ανακτήσουν. Η καταστροφολογία γύρω από τις τράπεζες πλήττει βέβαια και την κυβέρνηση, αλλάπρωτίστος το εγχώριο banking.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που γίνεται προσπάθεια οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και κυρίως να πειστούν οι καταθέτες πως το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε γερές βάσεις, ώστε σταδιακά να αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις.
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλούνται να κερδίσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, καθώς η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί τον καταλύτη για την άρση των capital controls.
Στα ύψη η εσωτερική αξία των τραπεζών
Εν τω μεταξύ στα επίπεδα των 32,4 δισ. ενισχύει και εκτινάσσει την εσωτερική αξία των 4 συστηµικών τραπεζών η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έναντι των περίπου 21 δισ. που ήταν πριν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις η ενσώµατη λογιστική αξία (TBV). Aξία στην οποία περιλαµβάνονται τα πιο ποιοτικά κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες.
Παράλληλα, όταν θα προστεθούν και οι νέες κοινές µετοχές, η χρηµατιστηριακή αποτίµηση των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τα περίπου 12,5 δισ. ευρώ. Mε αυτά τα δεδοµένα ο Δείκτης Tιµών των µετοχών ως προς την εσωτερική τους αξία (P/TBV), τον οποίο παρακολουθούν και στον οποίο δίνουν βάση οι διεθνείς αναλυτές θα διαµορφωθεί στο 0,38 για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο, ενώ για τις διεθνείς τράπεζες ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στην παρούσα φάση από το 0,80 έως το 0,90 κατά µέσο όρο.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι συστηµικές τράπεζες έχουν σηµαντικά περιθώρια ανόδου, που ξεπερνούν το 100% σε σύγκριση µε τις αναµορφωµένες κεφαλαιοποιήσεις που θα έχουν, όταν αρχίσει η διαπραγµάτευση και των νέων µετοχών από τις AMK.
sofkleousin.gr