Τα επιδόματα στο «αριθμητήριο» της ενίσχυσης – Ζαλίζουν τα νούμερα

16/3/2020
Στη δημοσιονομική ζυγαριά έχει μπει το έκτακτο βοήθημα που θα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπου υπάρχει αναστολή λειτουργιών και πτώση τζίρου.

Επιπλέον εξετάζονται και άλλα μέτρα στήριξης, όπως ασφαλιστικές εισφορές κτλ αλλά συγκράτησης κύματος απολύσεων. Εκτιμάται, δε, ότι το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να φτάσει και το 1 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που πλήττεται σε τουρισμό, εμπόριο, μεταφορές κτλ είναι μεγάλος φτάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Στον τουρισμό, την εστίαση και την ψυχαγωγία, στην εκπαίδευση και στο εμπόριο ο αριθμός μπορεί να φτάνει το 1,5 εκατομμύριο, με πάνω από 411.000 στον τουρισμό, 650.000 στο εμπόριο και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και 300.000 στην εκπαίδευση. Γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν και το 1 δισεκ. είναι αρκετό.

Πέρα από τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι και οι ελεύθεροι μικρο - επαγγελματίες ή τα μπλοκάκια όπου κι μόνο μια κάλυψη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ανεβάζει τον πήχη ψηλά.