Τα έψαλλαν στη ΓΣ τoυ ΞΕΕ για ελλείμματα στην τουριστική πολιτική

8/2/2019
Σφοδρή κριτική άκουσε ο εκπρόσωπος της πολιτείας  Γιώργος Τζιάλλας Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, μετά την ομιλία του στη ΓΣ του ΞΕΕ. Αφορμή αποτέλεσε η απολογιστική τοποθέτηση του όπου κατέγραψε εικόνα άκρως θετική για τον τουρισμό κάνοντας λόγο για διψήφια αύξηση στις προκρατήσεις του 2019.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ως οικοδεσπότης είχε περιγράψει τις επιτυχίες του τουρισμού μεν, ωστόσο με καίριο τρόπο έβαλε το «δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».
 Έθεσε τα δομικά ζητήματα του ελληνικού τουρισμού όπως το χωροταξικό και τα θέματα της οικονομίας του διαμοιρασμού, σημειώνοντας ότι οι γενικότερες συνθήκες φέτος παραπέμπουν σε μια χρονιά με μεγάλες προκλήσεις. Εστίασε, δε, στο Brexit, τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και στα ζητήματα διαχείρισης των προορισμών.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για ενδεχόμενο φαινόμενο ακυβερνησίας σε τοπικό επίπεδο μετά τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών. «Κινδυνεύουμε με ακυβερνησία» τόνισε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι φέτος αναμένεται μια χρονιά "όπου τα μεγέθη θα σταθεροποιηθούν: Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Φωνάζαμε για την ανάγκη προετοιμασίας εν όψει νέου κύκλου, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν είμαστε έτοιμοι και δε θα είναι η χρονιά όπως τα τελευταία 6 χρόνια» είπε και στάθηκε στο θέμα της υπερφορολόγησης που πλήττει τα μικρά ξενοδοχεία. «Το 2018 είχαμε βεβαίωση 150 εκ από το τέλος διαμονής. Ενώ στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί 75 εκ. Μόνο για το καλοκαιρινό τρίμηνο όπως είχαμε προτείνει για να μην πληγεί το μικρό ξενοδοχείο βεβαιώθηκαν 70 εκ. Το πλεονάζον θα μπορούσε να είναι ανταποδοτικό δυστυχώς όμως δεν έγινε» ανέφερε ο κ. Ρέτσος και στάθηκε στο θέμα της αντοχής των υποδομών στο φόντο της τουριστικής ανάπτυξης.

«Δε θα έχουμε εύκολη χρόνια και δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις. Κουράστηκα να ακούω θριαμβολογίες».  Αυτή ήταν η "καρδιά" της σε υψηλούς τόνους τοποθέτησης του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου.

«Δεν μπορεί να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν κάνουμε κλαδικές συμβάσεις, πληρώνουμε φόρους κι όταν ζητάμε να κριθούν δυο τρία ζητήματα μας κοιτάζουν σαν εξωγήινους. Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Η πολύ ανάλυση είναι άρνηση της πράξης» τόνισε και είπε: « Ο τουρισμός της καρέκλας να δώσει τη θέση του σε όσους ζουν από τον τουρισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Γιώργος Αλεξάκης