Τα στοιχήματα για να σωθεί ο τουρισμός στο Αν. Αιγαίο - Χάρτης στοιχείων από τον Αν. Υπ. Εξωτερικών

5/2/2016
Δράσεις με έμφαση στη συνεργασία τοπικών - εθνικών - ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και εθνική στρατηγική προβολής απαιτούνται για να κρατηθεί ζωντανός ο πνεύμονας της τουριστικός οικονομίας στο Αν. Αιγαίο στο φόντο της προσφυγικής κρίσης που καλείται σε εκκωφαντική μοναξιά να διαχειριστεί μόνη της η Ελλάδα χωρίς ουσιαστική συνδρομή της ΕΕ
Άλλωστε η ίδια επιλέγει τους φράκτες και όχι την παρέμβαση στα πεδία πολέμου ή στα κανάλια διακίνησης της Τουρκίας πετώντας το μπαλάκι εδώ και μήνες στην Ελλάδα. Μπορεί να αλλάζει εσχάτως κάτι, (ενδεικτικό είναι ότι την Αθήνα επισκέπτονται οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας), όμως είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να δράσει, όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για θέματα ΕΕ Νίκου Ξυδάκη για την προσφυγική κρίση. Με ένα ενυπωσιακό γράφημα αποτυπώνονται στοιχεία και γεγονότα του 2015 που αφορούν τις συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η χωρίς προηγούμενο προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με δεδομένα από τις Ελληνικές Αρχές, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνή και Ελληνικό τύπο, η Ελλάδα υποδεχτήκε πάνω από 850 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντας πάνω από 100 χιλιάδες διασώσεις στη θάλασσα σε 2.931 περιστατικά. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν φτάνουν στους 805.
Μόνο το στενό δημοσιονομικό κόστος βάσει των δαπανών που έγιναν έφτασε το ύψος των 350.648.475 ευρώ σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του υπουργείου Επικρατείας. Οι Ελληνικές αρχές, επίσης, παρά το ότι έχουν ζητήσει σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη έλαβαν μικρότερη του αναμενομένου από τους εταίρους. Μόλις 1000 σκηνές από τις 1646 που ζητήθηκαν ενώ μηδενική ήταν η στήριξη σε οχήματα και οικίσκους στέγασης (container). Ενδεικτικό είναι ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης καρκινοβατεί με τον Πρόεδρο Γιούνκερ να παραδέχεται ότι θα έχεi ολοκληρωθεί εφόσον συνεχιστεί εμ το σημερινό ρυθμό το 2101! Σημειώνεται ότι από τις 160 χιλιάδες περίπου θέσεις μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη έχουν ανοίξει μόλις 4207 και έχουν μεταφερθεί 82 πρόσφυγες από την Ελλάδα και άλλοι 190 από την Ιταλία.

Στο μεταξύ το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την θερινή τουριστική περίοδο και με προτεραιότητα στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση ταυτίζεται απόλυτα με τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σχετικά με την πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Διαμορφώνοντας την τουριστική προβολή της χώρας, η ηγεσία του Υπουργείου, ΄όπως αναφέρεται από την οδό Αμαλίας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους touroperators του εξωτερικού για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, και πληροφορεί για τις έγκαιρες και συντονισμένες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.
Τα κέντρα ταυτοποίησης αποτελούν εγγύηση για την τουριστική κίνηση και η έγκαιρη δημιουργία τους θωρακίζει την εικόνα ασφάλειας του ελληνικού προορισμού. Τα κέντρα θα είναι ελεγχόμενα και μακριά από τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.
Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού, κρίνεται απαραίτητο οι τοπικές αρχές, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν, προκειμένου να διαφυλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να εξασφαλίσουμε την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2016.