Θεαματική επαναφορά του τουρισμού στην Ισπανία

13/1/2022
Ο τεράστιος τουριστικός τομέας της Ισπανίας θα πλησιάσει το 2022 το προ-πανδημίας μέγεθός του, δήλωσε μια ένωση του κλάδου, αν και η έξαρση της παραλλαγής Όμικρον και τα προβλήματα εφοδιασμού θα αποτρέψουν την πλήρη ανάκαμψη φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο πριν από την πανδημία. Οι παραθεριστές συνέρρεαν στις παραλίες και τα ιστορικά κτίρια της, ενώ οι μοντέρνες πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη ήταν δημοφιλείς για σύντομες διακοπές.

Η βιομηχανική ένωση Exceltur αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τουρισμού της Ισπανίας θα ανέλθει σε 135 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή στο 88% των προ της πανδημίας επιπέδων, έναντι 57% το 2021, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η δραστηριότητα θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία μόνο το 2023, δήλωσε ο όμιλος.

Με τις λοιμώξεις να σπάνε ρεκόρ σχεδόν καθημερινά, καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει την Ευρώπη, η Exceltur προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού είναι απίθανο να ξεκινήσει σοβαρά πριν από τον Απρίλιο.

"Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αναβάλλουν και πάλι την πλήρη ανάκαμψη των εσόδων στα προ της πανδημίας επίπεδα για το 2023, ως αποτέλεσμα του τριπλού αντίκτυπου του νέους στελέχους, της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης εφοδιασμού στα τέλη του 2021", δήλωσε η Exceltur.

Οι παραλίες και η ύπαιθρος αναμένεται να παρουσιάσουν έντονη ανάκαμψη, ενώ οι αστικοί προορισμοί, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τη διεθνή ζήτηση και τα επαγγελματικά ταξίδια, αναμένουν λιγότερο έντονη ανάκαμψη, ανέφερε.

Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, ο τουρισμός θα συμβάλει στο 10,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, έναντι 5,5% το 2020 και του 7,4% που αναμένει η Exceltur για το 2021.

Ο ρυθμός μόλυνσης από κορονοϊό στην Ισπανία όπως μετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, σημείωσε την Τετάρτη νέο ρεκόρ 3.128 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα. Πρόκειται για υπερδεκαπλασιασμό από τις αρχές Δεκεμβρίου.