Θεοχάρης: Ο τουρισμός θα μας φέρει "εντός στόχων" ανάπτυξης το 2020

23/11/2019
Ο τουρισμός θα είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 2,8% ανάπτυξης το νέο έτος. Αυτό τόνισε στο χαιρετισμό του στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που πραγματοποιείται και πάλι στο πλαίσιο της Xenia από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

«Ο τουρισμός στηρίζει το ισοζύγιο μας και την οικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 9μηνο ήδη πιάσαμε τα έσοδα του προηγούμενου έτους. Κι αν υπάρχει ένας τρόπος να αποκρούσουμε τις αρνητικές εκθέσεις κάποιων διεθνών οργανισμών ότι η αναπτύξει μας θα είναι μικρότερη από 2,8% το 2020 αυτός θα είναι μέσα από τις επενδύσεις τις τουριστικές. Πρέπει τώρα όλο μας βοηθήσουμε την κοινή προσπάθεια για ένα νέο μοντέλο τουρισμού» ανέφερε και προσέθεσε:
«Οι δείκτες είναι θετικοί, αλλά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα»

Ο κ. Θεοχάρης έδωσε την μεγάλη κοινωνική διάσταση της οικονομίας της φιλοξενίας. «Ο τουρισμός ήταν το «μαξιλάρι» στην κρίση. Οι ξενοδόχοι με τις επενδύσεις που έκαναν και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου έδωσαν μια ανάσα στον κόσμο, έδωσαν δουλειές και φως για να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης. Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος παράγοντας που βοήθησε και διαψεύσαμε τις αρνητικές προσδοκίες και δεν είχαμε με φαινόμενα διάλυσης της κοινωνίες είναι ο τουρισμός» σημείωσε και αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία:

«Οι προκλήσεις είναι πολλές. Π.χ. η στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία, να βρούμε νέα μοντέλα συνεργατικής διακυβέρνησης . Τα παλιά μοντέλα σχέσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο, δεν έχουν νόημα, αν τις κρατήσουμε είναι σε βάρος της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας.»

Επιπλέον τόνισε ότι ο τουρισμός city break θα στηριχθεί από το Υπουργείο και στην Ελλάδα. «Βλέπουμε νέα είδη τουρισμού να αναπτύσσονται. Το city break δεν είναι δυνατό στη χώρα μας. Όμως η Αθήνα έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια κι από κει που τη χρησιμοποιούσαν για το αεροδρόμιο της και πριν πάνε κάπου αλλού, πολύ σύντομα θα είναι μια πόλη που θα έρχονται αυτοτελώς και όχι ένας δρόμος για ένα νησί. Τέτοιου είδους προσπάθειες θα ενθαρρυνθούν από την πολιτεία.

Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλες τις μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε όλες τις πλευρές του τουρισμού. Σε αλλαγές όπως η προσβασιμότητα, τα άτομα με αναπηρία θα είμαστε πλάι. Για τουρισμό προσβάσιμο, ποιοτικό και βιώσιμο. Δύσκολο εγχείρημα που μόνο με συνεργασία θα πετύχει

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε σειρά πρωτοβουλιών γιαυτά τα θέματα.
Κάποια αβαντάζ συγκυριακά π.χ. με την πτώση της λίρας σταθεροποίηση της Αιγύπτου που είχαμε μπορούνε να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε. Έχουμε όμως ένα πλεονέκτημα και σε αυτό θα επενδύσουμε. Αυτό είναι η ταυτότητα. Έχουμε ποιότητα αυθεντικότητα στην φιλοξενία. Εμείς την εφεύραμε τη φιλοξενία και την αγάπη για τον ξένο.»