Τι προτείνει για τον τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

7/6/2019
Χωροταξικός σχεδιασμός, περαιτέρω μείωση της φορολογίας, κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη και διατήρηση της αειφορίας των προορισμών και προώθηση δημοσίων κι ιδιωτικών επενδύσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε στη χτεσινή πρωινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Όσον αφορά στην φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε επιλεκτικά θα εφαρμοστεί στο σύνολο του κλάδου εξηγώντας ότι παραδοσιακά έχει αποδειχτεί ότι «η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ βελτιώνει την φορολογική συμμόρφωση». Τελικός στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να έχουμε δυο συντελεστές ΦΠΑ 11%-22%, ο φόρος για τις επιχειρήσεις να μειωθεί από το 28% στο 20% μέσα σε μια διετία κλιμακωτά και ο φόρος για τα μερίσματα να πάει από το 10% στο 5%.
Αναφερθείς στο περιβάλλον έκανε λόγο για ένα τολμηρό σχέδιο όπου θα ανταλλάσσεται ο συντελεστής δόμησης με την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. «Το έκανε η Κύπρος θα το κάνουμε κι εμείς. Θέλουμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τον κλάδο του τουρισμού αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στο περιβάλλον. Η προίκα μας είναι το περιβάλλον μας. Ο τουρισμός πρέπει να πουλά μια εμπειρία, κατά προτίμηση όλο το χρόνο, αυτή η εμπειρία όμως δεν μπορεί να υπάρξει χώρις το περιβάλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε οτι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και για περιοχές που ορισμένους μήνες του χρόνου είναι ιδιαιτέρως κορεσμένες.
Πέρα από την σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ και στην διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
Ερωτηθείς για τις ιδιωτικές επενδύσεις σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική ενώ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν κι επενδύσεις που κωλυσιεργούν εδώ και καιρό όπως αυτή του Ελληνικού, η οποία χρειάζεται δυο υπουργικές αποφάσεις κι έναν διαγωνισμό για να ολοκληρωθούν.
Όσο για τις εργασιακές σχέσεις επανέλαβε ότι ήταν είναι και θα παραμείνει υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων κι εργοδοτών, όπως η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.
Παράλληλα τόνισε ότι ο πολίτης δεν πρόκειται να πληρώσει τα σπασμένα της σημερινής κυβέρνησης, ούτε τα μέτρα να έρθουν από την πίσω πόρτα», ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα αναιρέσει τις παροχές για να καλύψει το όποιο ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό.
«Δυο πράγματα λέει η Κομισιόν, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά» σημείωσε λέγοντας ότι κάνει τις όποιες παρατηρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις με μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό που φωνάζουμε είναι ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και γιαυτό έχουμε προτάξει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα εμπροσθοβαρή».
Στα δημοσιονομικά, η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από τις αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές θα μα δώσει ευχέρεια για καλύτερα δανεισμό και θα μας επιτρέψει να πιάσουμε τους στόχους» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.