Το μοντέλο ΤΑΡ στις ξένες επενδύσεις δείχνει ως πρότυπο η κυβέρνηση
18/1/2016
Το πρότυπο που ακολουθεί ο ΤΑΡ στην υλοποίηση της επένδυσης που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες που γίνονται παγκοσμίως αυτήν την ώρα υποδεικνύει η κυβέρνηση ώστε να επιχειρηματολογήσει απέναντι σε όλους την κατηγορούν ότι δεν έχει φιλοεπενδυτική στρατηγική.
Έτσι αναδεικνύεται ότι προώθηση από την ελληνική κυβέρνηση σειρά αδειοδοτήσεων για την κατασκευή του ΤΑΡ αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη διοίκηση της κοινοπραξίας. Υπογραμμίζεται ότι η υπογραφή της Πράξης Εγκατάστασης για την Ελλάδα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί άδεια κλειδί, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών του TAP στην Ελλάδα στα μέσα του 2016.
Γι΄ αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP Ian Bradshaw με μια θερμή έκανε λόγο για άψογη συνεργασία με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση για την άψογη συνεργασία, την εποικοδομητική υποστήριξη, καθώς και τη δέσμευση για την έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού. Η Πράξη Εγκατάστασης είναι η μία από τις πιο σημαντικές άδειες για τον TAP στην Ελλάδα, η οποία – μαζί με την Άδεια Εγκατάστασης– θα επιτρέψει την έναρξη της κατασκευής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου. Ο TAP θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση, τις τοπικές κοινότητες και όλους τους ενδιαφερόμενους».
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στελέχη της, αναδεικνύει το θέμα του ΤΑΡ ώστε να καταδείξει ότι σε κάθε σοβαρό και τεκμηριωμένο επενδυτικό σχέδιο, που σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, η υποστήριξη της διοίκησης είναι δεδομένη.
Στο πλαίσιο αυτό ήταν και οι δηλώσεις πρόσφατα του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στον Νίκο Χατζηνικολάου (14/1). «Να ξεκινήσω απ’ τον μεγάλο αγωγό TAP ο οποίος είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο, απ’ ότι γράφτηκε στις εφημερίδες προχτές. Αυτό το έργο επανεκκινήθηκε με δικιά μας πρωτοβουλία, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με το κονσόρτσιουμ και χθες μάλιστα, αν είδατε, υπογράφτηκαν και αποφάσεις για την κατασκευή του έργου στις 13 Περιφέρειες απ’ όπου περνάει, τους Δήμους όδευσης. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, ένα επιπλέον βήμα. Να μιλήσω για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον IGB, να μιλήσουμε για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, που αναζητούμε πλέον έναν τρόπο για να γίνει πραγματικότητα; Να μιλήσουμε για τους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να φτάσει το αέριο, το οποίο έχει καθυστερήσει και σε άλλες, μεγάλες, πόλεις στην Ελλάδα; Όλα αυτά δεν είναι λόγια. Υλοποιούνται, έχουν μπει κάτω σχέδια. Για να αναφερθώ σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα ενέργειας» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος μάλιστα παρέπεμψε αντίστοιχα και σε μεγάλα επενδυτικά σχέδιο που είναι σε εξέλιξη στον τουρισμό.» Αν θέλετε» συμπλήρωσε,» να αναφερθώ και σε άλλα σχέδια. Αυτή τη στιγμή, μεγάλες επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό αξιολογούνται. Μία από αυτές εγκρίθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.» Ο υπουργός αναφερόταν στη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, σε ιδιωτική έκταση επιφάνειας 115 στρεμμάτων περίπου, συνολικού κόστους κατασκευής 100.000.000 ευρώ
Γ.Α.