Το ντεμπούτο της Airbnb στο ταμπλό του Nasdaq

11/12/2020
Με τιμή 146 δολάρια ανά μετοχή ξεκίνησε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο ταμπλό του Nasdaq η μετοχή της Airbnb (κωδικός ΑΒΝΒ), υπερδιπλάσια των 68 δολαρίων ανά μετοχή που είχε τιμολογήσει την αρχική δημόσια προσφορά της.

Η κεφαλαιοποίηση της νεοεισαχθείσας Airbnb ξεπέρασε έτσι την αξία του γίγαντα Booking, ο οποίος αποτιμάται σε περισσότερα από 86 δισ. δολάρια. Η δε άμεση ανταγωνίστρια της Airbnb, Expedia, έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 18 και πλέον δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεπερνά όμως σε κεφαλαιοποίηση και πολλούς ξενοδοχειακούς κολοσσούς, όπως η Marriott και η Hilton, που αποτιμώνται στα 42+ δισ. δολάρια και στα 29 δισ. δολάρια αντίστοιχα, αλλά και την αεροπορική Delta Air Lines, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 30 δισ. δολαρίων.

Το ντεμπούτο της Airbnb στο ταμπλό αποτελεί δε το 10ο πιο επιτυχημένο της χρονιάς, με βάση τα κέρδη που καταγράφει η μετοχή σε σύγκριση με την τιμή της IPO. Κι αυτό ενώ η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο σε μια εποχή όπου ο κλάδος των υπηρεσιών διαμονής έχει πληγεί σφόδρα από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ταξίδια ελέω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν πτώση 19% το προηγούμενο τρίμηνο, στα 1,34 δισ. δολάρια, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την εταιρεία πάντως παρά την πτώση αυτή να εμφανίζει κέρδη 219 εκατ. δολαρίων.