Το ΥΠΕΝ ανοίγει το πεδίο των ΑΠΕ στα νησιά με πιλοτικές εφαρμογές πλωτών αιολικών

15/4/2019
Με οδηγό τη νορβηγική τεχνογνωσία ετοιμάζει το Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών. Πιο συγκεκριμένα σε ειδικό εργαστήριο – ημερίδα που συνδριογράνωσαν την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου η πρεσβεία της Νορβηγίας και η ΕΛΕΤΑΕΝ στο Χίλτον, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας πλωτών ανεμογεννητριών, που δε θεμελιώνονται με βάσεις στο βυθό αλλά σε πλωτές εξέδρες με συστήματα αγκύρωσης.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα καθώς τα μεγάλη βάθη σε σημεία με έντονο αιολικό φορτίο μέχρι πρότινος καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σημειώνεται ότι τα πλωτά αιολικά δεν απαιτούν θεμελιώσεις κι άρα μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλα βάθη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Μιχάλης Βερροιόπουλος ήδη στο σχεδιασμό για το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ έχει συμπεριληφθεί και η λύση που προσφέρει η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών. Μάλιστα όπως είπε στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση σε μια πρώτη πιλοτική βάση ενός τέτοιου πάρκου. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2010 το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έχει προσδιορίσει πιθανά σημεία για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων. Μάλιστα εκεί που ήδη περνάει καλωδιακή διασύνδεση υπάρχει ένα προβάδισμα ενώ βέβαια η ολοκλήρωση των μεγάλων διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης ανοίγει μεγάλες προοπτικές.

Ήδη, δε, η Νορβηγία με πρωτοπόρο την εταιρία Equinor (πρώην Statoil) εδώ και δυο χρόνια έχει κατασκευάσει το πρώτο στον κόσμο πλωτό αιολικό πάρκο 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του Πίτερχεντ της Σκωτίας με εγκατεστημένη ισχύ 30 MW ικανό να ηλεκτροδοτήσει περίπου 20.000 κατοικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα Mr. Jørn Gjelstad η πράσινη μετατόπιση είναι υψηλά στην νορβηγική ατζέντα με στόχο μάλιστα τη μετακένωση γνώσης και στην Ελλάδα. Ήδη, στόχος είναι η Νορβηγία να μετατραπεί σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και μάλιστα οι εν λόγω ρύποι να μειωθούν έως και 30% μέχρι το 2020 εν συγκρίσει με το 1990.

Μάλιστα στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας έχουν προωθηθεί σημαντικά προγράμματα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα μέσω του ΕΟΧ όπου βασικός χρηματοδότης είναι η Νορβηγία. Μάλιστα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ Ελλάδας και δωρητριών χωρών για την νέα περίοδο έως το 2021, από το συνολικό ποσό των 116,7 εκατομμυρίων ευρώ, 15 εκατομμύρια θα πάνε σε προσπάθειες στον τομέα του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ.

Προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι όπως πρόσφατα ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία στο «Power & Gas Supply Forum – Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά στα νέα δεδομένα», που διοργάνωσε το Energypress μια βασική κατηγορία μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΕΝ αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). «Ουσιαστικά αφορούν την καρδιά της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι ΑΠΕ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς την επόμενη δεκαετία οι επενδύσεις σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε» ο κ. Σταθάκης σημείωσε και πρόσθεσε ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

· αντικατατέστησε το σύστημα εγγυημένων τιμών για αποζημιώσεις ΑΠΕ με σύστημα ανταγωνιστικών διαδικασιών, που ήδη διενεργούνται και έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες,

· πρόσφατα νομοθέτησε σύγχρονο πλαίσιο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας – μιας μορφής ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί,

· διαμόρφωσε σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μέσω του Ειδικού και των Περιφερειακών Σχεδίων, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην ομαλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες,

· για να διευκολυνθεί η συνύπαρξη αυτή αλλά και επιτραπεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μικρότερες κλίμακες, νομοθέτησε το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

· Το πλαίσιο για την έλευση στο Αιγαίο και το Ιόνιο της τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών ετοιμάζει σταδιακά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


πηγή: Reporter.gr