Τουρισμός: Η Κρήτη κρατά τα σκήπτρα των αφίξεων και αυτό το καλοκαίρι – Έπεται η Ρόδος

16/8/2019
Κρήτη και Ρόδος είναι τα νησιά που απολαμβάνουν την πρωτιά στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών για τη φετινή τουριστική περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με την ανάκαμψη της γειτονικής Τουρκίας να αποσπά σημαντικά μερίδια του τουριστικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, δημοφιλείς προορισμοί όπως Κέρκυρα και Ζάκυνθος δέχονται πιέσεις.

Κρήτη και Ρόδος έχουν τον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, με το Ηράκλειο να έχει συνολικά 3,78 εκατ. θέσεις και τα Χανιά 1,15 εκατ., ενώ αντίστοιχα για το Νησί των Ιπποτών έχουν προγραμματιστεί 2,78 εκατ. θέσεις. Εντούτοις, οι θέσεις είναι λιγότερες από πέρυσι, απόρροια της γενικότερης κάμψης της ζήτησης. Αντίθετα, η Κέρκυρα συγκεντρώνει 1,7 εκατ. θέσεις, από 1,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και η Ζάκυνθος 907 χιλ., πτώση 6,6% και 10% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2018, φέτος παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της σεζόν. Αναλυτικότερα, για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου η μείωση ήταν 5,3% ή 308 χιλ., με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις). Για τον Αύγουστο η πτώση φτάνει το 7,1%/-258 χιλ. θέσεις, το 8,4%/-261 χιλ. για τον Σεπτέμβριο και το 4,2%/-72 χιλ. για τον Οκτώβριο.