Τουρισμός σε στέρεες ενεργειακές βάσεις

20/1/2017
Η ανακοίνωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» φέρνει ανακούφιση στους νησιώτες αλλά και στους παράγοντες ρου τουρισμού.
Αφορά την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον
Το όλο σχέδιο θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.
Έρχεται να καλύψει πάντως ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά όλη τη χώρα. Η Ελλάδα παραμένει στην ουσία απομονωμένη ενεργειακά, καθώς οι βόρειες διασυνδέσεις είναι περιορισμένης δυναμικότητας και το καλώδιο με την Ιταλία βρίσκεται συχνά εκτός λειτουργίας.
Ορισμένες μάλιστα περιοχές είναι σχεδόν ανοχύρωτες. Ο λόγος για τη βλάβη (βραχυκύκλωμα) σε μετασχηματιστή στον ΑΣΠ Πάρου που προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα και άφησε χωρίς ρεύμα το σύμπλεγμα νησιών Πάρου, Νάξου, Ίου, Σικίνου, Φολέγανδρου και άλλων.
Καθώς δεν έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα ενός από τα σημαντικότερα έργα του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος η Διασύνδεση των Κυκλάδων, τα νησιά συνεχίζουν να τροφοδοτούνται για το μεγαλύτερο τμήμα των ηλεκτρικών αναγκών τους από τους ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής. Ακριβότερα και με μεγαλύτερη επισφάλεια και με τον τουρισμό να ζητά περισσότερη ενέργεια. Η πρόκληση μεγάλη αλλά ζητεί άμεση απάντηση.