Τουρίστες νεκροί σε επίθεση ενόπλων σε μουσείο της Τυνησίας
18/3/2015
Τουλάχιστον επτά ξένοι τουρίστες και ένας Τυνήσιος σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εμβληματικό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο κέντρο της Τύνιδας.
Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση αδιευκρίνιστου αριθμού ομήρων που κρατούσαν στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο. Νεκρός και ένας αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους.
Όλοι οι όμηροι που κρατούνται στο κτίριο απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.
Έως και το θάνατο των δραστών από τα πυρά της αστυνομίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη τυνησιακή πηγή εάν υπήρχαν όμηροι -και πόσοι- μέσα στο μουσείο. Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως βρίσκεται σε εξέλιξη «κατάσταση ομηρίας» στο μουσείο Μπάρντο, καταδικάζοντας την επίθεση και δηλώνοντας πως το Παρίσι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας.
Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις ταυτότητες των θυμάτων, παρά μόνο ότι πρόκειται για επτά ξένους και έναν Τυνήσιο. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί έχουν τραυματιστεί -στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 Ιταλοί τουρίστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.
Δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βία ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα έχουν ενταθεί καθώς η γειτονική Λιβύη βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.
Η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση στο μουσείο λέγοντας ότι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας και παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης.
«Υπάρχει μία κατάσταση ομηρίας, αναμφίβολα έχουν πληγεί, έχουν σκοτωθεί τουρίστες» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αυτή η «τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο».
Το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο (Bardo), ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου, βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας -το οποίο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας μετά τους πυροβολισμούς. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς «αφηγείται» την ιστορία της Τυνησίας και παράλληλα φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών στον κόσμο.
Ο τουρισμός είναι τομέας-κλειδί της οικονομίας της Τυνησίας με μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων να επισκέπτονται κάθε χρόνο τα θέρετρα της χώρας. Ωστόσο, επλήγη βαριά από την πολιτική κρίση και την εμφάνιση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.