Τσουνάμι τουριστών αλλά ελλείψεις εργαζομένων

29/6/2022
Η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει εργατικό δυναμικό για την τουριστική βιομηχανία της και έχει ζητήσει ακόμη και από Ουκρανούς πρόσφυγες να βοηθήσουν. Ο κορωνοϊός σήμαινε σε μεγάλο βαθμό δύο χαμένες σεζόν για τον τουριστικό τομέα, αλλά φέτος οι κρατήσεις εκτοξεύονται και οι αξιωματούχοι ελπίζουν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα νούμερα από το 2019, όταν η χώρα κέρδισε πάνω από 18 δισ. ευρώ χάρη στους παραθεριστές.

«Το 2019 ήταν χωρίς σύννεφα, μια χρονιά χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Φέτος έχουμε ακόμα μια πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης μετά από 80 χρόνια, μια ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, υψηλές τιμές ως αποτέλεσμα του πολέμου… Αλλά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα είναι μια δυνατή σεζόν».

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της και παρέχει απασχόληση για περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Αλλά οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων δυσκολεύονται να προσλάβουν αρκετούς εργαζόμενους για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.

Από τις 250.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται στα ελληνικά ξενοδοχεία, περισσότερες από 50.000 παραμένουν κενές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη με 36,8% τον Απρίλιο και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συνολικής ανεργίας με 12,7% (μετά την Ισπανία), σύμφωνα με τη Eurostat.