upd: Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι την Τρίτη - κόκκινα δάνεια ΦΠΑ στο επίκεντρο
15/11/2015
Από τις 16.00 ξεκίνησε η συνάντηση του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο με το πρώτο να ζητά περισσότερα στοιχεία για τα προτεινόμενα ισοδύναμα για το ΦΠα στην εκπαίδευση. Πάντως κορυφαίοι παράγοντες εξέφραζαν νωρίτερα την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι αύριο οπότε και η σύγκληση του EWG.
Στο μεταξύ έντονο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη ώστε το βράδυ της Δευτέρας να κλείσει η συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα θέματα πλην των κόκκινων δανείων έχουν λυθεί.
Αύριο Τρίτη ή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία
και να συνδέση την άμεση εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που αναμένεται ως την Πέμπτη το βράδυ. Η έγκριση της δόσης μετατίθεται για την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του EWG με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια θα έρθει σε δεύτερο χρόνο. Τώρα, σχεδιάζεται η στρατηγική πώλησης των κόκκινων δανείων. Σημείο τριβής αποτελεί το ποιος θα
αναλαμβάνει την είσπραξη για τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 δισ. (τράπεζα ή fund).
Στο μεταξύ τα κριτήρια προστασίας στην πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως το ποια δάνεια εξυπηρετούμενα και μη, θα πωληθούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια είναι το κεντρικό ζήτημα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως είναι αντιληπτό το όλο θέμα έχει έντονο «τουριστικό» ενδιαφέρον καθώς πολλές από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν υψηλούς δείκτες δανεισμού. Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο ότι ειδικά σε μία εκ των συστημικών τραπεζών 500 επιχειρήσεις ξενοδοχείων όλων των ειδών έχουν μπει στο μάτι funds. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».
Mάλιστα ξένα funds, που βρίσκονται εδώ και καιρό στην Αθήνα πραγματοποιούν επαφές με τις τράπεζες. Ο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ή περιλαμβάνεται στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ανοίγει την πόρτα και μαζί την όρεξη επενδυτών που βλέπουν μέλλον στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Πάντως το θέμα της αξίας των δανείων που θα μπορούν να πωληθούν και το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα είναι τα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης στα κόκκινα δάνεια. Παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις που έχουν φτάσει στο 55%-60% των δανείων οι ξένοι θέλουν να το ποσοστό να μην ξεπερνά το 20% για τα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία. Πάντως ήδη οι δανειστές έχουν δεχτεί ένα στα τέσσερα δάνεια να έχει απόλυτη προστασία.
Ουσιαστικά η εκκρεμότητα αφορά τα κριτήρια που θα προστατεύουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης για την πρωτη κατοικία αλλα και το πώς θα γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων, κάτι που αφορά άμεσα τον τουρισμό. Κι αυτό για για να ολοκληρωθεί η συμφωνια που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισεκ αλλα και των 10 δισεκ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων το 25% των δανείων τελεί υπό
προστασία ακομα και με την πρόταση των θεσμών. Ουσιαστικά πρόκειτα για
δάνεια χαμηλών ποσών που αφορούν φτωχοποιημένα στρώματα. Ωστοσο για το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που "θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες" οπως αναγέρθηκε απο κορυφαίο επίσης
παράγοντα.
Σύμφωνα με πληροφοριες ένα απο τα ζητήματα αναφορας ειναι το ποσό των συνολικών
χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό. Την ιδία στιγμή η κυβέρνηση και οι δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει
και για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα το χρόνο.
Σε οτι αφορά τα αλλα milestones εχει επέλθει συμφωνια οπως η διακυβέρνηση των τραπεζών, ο ρόλος του ΤΧΣ. Νέα συνάντηση αναμενεται τη Δευτέρα στις 14.00.
Στο θέμα των επιχειρηματικών σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της ΤτΕ στην διαχείριση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω της εμπλοκής που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός της ημέρας.
Στόχος της πλευράς των δανειστών eίναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό που ενδιαφέρει της πλευρά των δανειστών είναι πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά και να δοθούν και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση όμως που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Πάντως κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά η χάραξη μια στρατηγικής.
Αντιθέτως με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
"Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια" αναφερει πηγή του υπ. Οικονομικών που τονίζει οτι:
1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
3. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι εκμεταλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τεκμεις υποχρεώσεις τους.
4. Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας,
το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο
Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Γιώργος Αλεξάκης