Χρονιά ρεκόρ το 2018 για τις αφίξεις Αμερικανών στο ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος

22/3/2019
Ιδιαίτερα σημαντικό για το ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» χαρακτηρίζεται το γεγονός ότιάλλη μια υπερπόντια πτήση μπαίνει στο χάρτη του. Ο λόγος για τη νέα πτήση από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο του Σικάγο O’Hare International Airport (ORD), της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο, της American Airlines.

Η νέα αυτή σύνδεση έρχεται από μια εταιρία «σημαία» του κλάδου. Προστίθεται, όπως εκτιμάται, άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την ανάδειξη του σε περιφερειακό κόμβο, και σημείο αεροπορικών συνδέσεων για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Ήδη πάντως η πορεία του ΔΑΑ είναι έντονα ανοδική.

«Το 2018 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά ανάπτυξης με +11% για τη συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας (σ.σ. στα 24,1 εκατομμύρια) με την αύξηση στην πενταετία της ανόδου να φθάνει το 93%, ενώ όσον αφορά την αύξηση των διεθνών αφίξεων το διάστημα 2013- 2018 ήταν στο 119%», τόνισαν τα στελέχη του ΔΑΑ χτες στη συνέντευξη τύπου για το νέο δρομολόγιο της ΑΑ.

Ειδικά για την κίνηση από τις ΗΠΑ η περυσινή χρονιά ήταν ορόσημο καθώς ξεπέρασε τα επίπεδα προ κρίσης επίπεδα, όταν πετούσε η Ολυμπιακή. Έτσι καταγράφηκε αύξηση κατά 14,2% έναντι του 2017, ενώ οι προσδοκίες για φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερες, με το άνοιγμα και της νέας γραμμής.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στο Ελ. Βενιζέλος, έφτασαν σχεδόν τις 680 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% έναντι του 2017, με ποσοστό 71% να έρχεται για αναψυχή και 17% για επισκέψεις σε φίλους. Με τις απ’ ευθείας πτήσεις ήλθαν πέρυσι 483 χιλ., οι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία δέκα χρόνια (το 2008 ήταν 437 χιλιάδες).

Πέρα από την πύκνωση των συνδέσεων που θα έχει το ΔΑΑ υπάρχει κι άλλη μια ωφέλεια και αφορά τις δαπάνες όσων έρχονται από τις ΗΠΑ στα μαγαζιά του αεροδρομίου. Ξοδεύουν περίπου 73 ευρώ, την ώρα που η μέση δαπάνη είναι στα 50 ευρώ. Υπάρχει όμως ωφέλεια και για τον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Αμερικανοί έχουν μέση παραμονή στις 14 μέρες και μέση δαπάνη πολύ παραπάνω πχ από τους Γερμανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα «γέφυρα» της ΑΑ που στήνεται με τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία για την τόνωση της κίνησης από την Αμερική. Σημειώνεται ότι η American Airlines και η American Eagle προσφέρουν κατά μ.ο. σχεδόν 6.700 πτήσεις καθημερινά προς 350 προορισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες. Η American διατηρεί κόμβους στις πόλεις Charlotte, Chicago, Dallas/Fort Worth, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, Phoenix, και Washington, D.C. Η American είναι ιδρυτικό μέλος της oneworld® alliance, της οποίας τα μέλη εξυπηρετούν περισσότερους από 1.000 προορισμούς με περίπου 14.250 καθημερινές πτήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες. Μάλιστα η American Airlines έχει αυτή την στιγμή τον πιο νέο στόλο στις ΗΠΑ, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων,

Παράλληλα το αεροδρόμιο του Σικάγο, το 6ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, προσφέρει πλέον των 500 πτήσεων καθημερινά σε 140 και πλέον διεθνείς προορισμούς και