Υπεγράφη Σύμβαση για 73.000 εργαζόμενους στα Τουριστικά Καταλύματα

31/12/2020
Ως ένα θετικό μήνυμα στο έβγα μιας χρονιάς που στοίχησε στην οικονομία και στους εργαζόμενους, και στην αυγή της εκκίνησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το να υπογράφει συλλογική σύμβαση ένας κλάδος (Τουριστικά Καταλύματα) που έχει πληγεί στα μέγιστα από την πανδημία, σύμβαση με άρθρο για την προστασία 73.000 θέσεων δίνει θετικό σήμα σε πολλούς αποδέκτες.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό με τη Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, με τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν και απέστειλαν για έγκριση και κύρωση στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ανοίγει ομπρέλα προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.

Η νέα σύμβαση αφορά εργαζόμενους στα μη κυρία τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχει διάρκεια δύο έτη, κρατά σταθερούς τους μισθούς και τα επιδόματα, ενώ θεσμοθετεί το διάλειμμα φαγητού των εργαζόμενων εντός του οκταώρου.

Πέρα από τους μισθούς από 711-771 ευρώ από την Α στην Δ Κατηγορία, το επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ για κάθε χρόνο, κατοχυρώνεται η 8ωρη απασχόληση.

Επιπλέον προβλέπεται η χορήγηση τεσσάρων επιδομάτων: Οικογενειακών βαρών (10%), Τουριστικής εκπαίδευσης (15%), εποχικής απασχόλησης (10%) και ανθυγιεινής εργασίας (5%).

Το σημαντικότερο όμως, είναι το άρθρο 11 της συλλογικής σύμβασης, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολούσαν την προηγούμενη περίοδο.

Η υπογραφή της νέας σύμβασης για το συγκεκριμένο κλάδο, η οποία αφορά περίπου 73.000 εργαζόμενους σε 30.000 επιχειρήσεις, αποδεικνύει στην πράξη ότι και οι δύο πλευρές (ΠΟΕΕΤ-ΣΕΤΚΕ) θέλουν ρυθμιζόμενους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

πηγή: Bankingnews.gr