Υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων για ξενοδοχεία, εστιατόρια

23/1/2019
Υποχρεωτική είναι η διαλογή στην πηγή για τα απορρίμματα που παράγονται σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε χώρους συνάθροισης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.). Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη τύπου χτες με αφορμή το σχέδιο περιορισμού της πλαστικής σακούλας Όπως είπε πως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν ενημερωθεί με επιστολές πως μέτρα περιορισμού της ποσότητας απορριμμάτων που φτάνει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, με διαλογή στην πηγή κ.λπ. είναι απαραίτητα ώστε να αδειοδοτηθούν τα σχέδια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη διαχείριση των σκουπιδιών. Παράλληλα, με επιστολές, έχουν ενημερωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες πως είναι υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή για τα δικά τους απορρίμματα καθώς και σε χώρους συνάθροισης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρης Πολιτόπουλο, άμεσα θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει πως όλοι οι δήμοι της χώρας καλούνται να καταθέσουν στον οργανισμό τον τρόπο εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, πως θα εφαρμόσουν τα τέσσερα ρεύματα διαλογής στην πηγή (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο), πως ακριβώς θα καλύψουν τους άλλους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης / διαχείρισης αποβλήτων, κ.ά. Ταυτόχρονα, σε πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΑΝ θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται τα αποτελέσματα των τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι με βάση της κοινοτική νομοθεσία οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και να σταματήσει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα όπως ανέφερε τόσο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής χτες για τον ενεργειακό σχεδιασμό, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελος το 2015 η χώρα ήταν ουραγός πανευρωπαϊκά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Μόνο το πρότυπο σχέδιο διαχείρισης στα Χανιά λόγω ενός φωτισμένου δήμαρχου και νομάρχη είχε προχωρήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Όπως φαίνεται το ΥΠΕΝ θα ασκήσει πίεσης τους δήμους να προχωρήσουν καθώς καταγράφονται λίγες προσπάθειες για ουσιαστικό περιορισμό των σκουπιδιών που φτάνουν στις χωματερές ή τις μονάδες επεξεργασίας, όπως προβλέπει η ΕΕ.
Στο μεταξύ στο μέτωπο της πλαστικής σακούλας φαίνεται ότι τουλάχιστον σε επίπεδο σούπερ μάρκετ τα πράγματα βαίνουν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η πτώση στην χρήση σακούλας είναι το 80% ενώ στα άλλα καταστήματα είναι στο 60%. Στο πλαίσιο της «μάχης για τη σακούλα» ανακοινώθηκε και το πρώτο πιλοτικό έργο διανομής σακούλας πολλαπλών χρήσεων σε τέσσερις δήμους της χώρας (Ναυπακτίας, Αλονήσου, Χαλανδίου, Βόλβης). Πρόκειται για σχέδιο που συμβάλλει στην ενεργοποίηση των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης και θα χρηματοδοτηθεί από το τέλος που έχει επιβληθεί. Στη συνέχεια, μετά τις τέσσερις πόλεις, αναμένεται διςαγωνισμός, ύψους 13.000.000 ευρώ για προμήθεια περίπου 10.800.000 τσαντών πολλαπλής χρήσης (πλαστικές και υφασμάτινες) που θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω των δήμων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Πολιτόπουλος, ο σχεδιασμός για τις υφασμάτινες τσάντες έγινε από τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σίλα Κριθαριώτη. Ο διαγωνισμός για τις 10.800.000 τσάντες θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο, σε συνεργασία με τη Γ. Γ. Εμπορίου και ο ανάδοχος θα υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο.
Η Ε.Ε. έχει θέση ως στόχο για την Ελλάδα τη μείωση της χρήσης σε 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο μέχρι το τέλος του 2019 και σε 40 πλαστικές σακούλες μέχρι το 2025. Με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου 2018 προκύπτει συνεχής μείωση των εσόδων από το περιβαλλοντικό τέλος, από 6,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο σε 4,64 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για έσοδα που αντιστοιχούν σε περίπου 48 σακούλες ανά κάτοικο για το εννεάμηνο (περίπου 64 για το σύνολο του έτους).

Πηγή: Reporter.gr, Euro2day.gr