Οι τρεις προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο την επόμενη ημέρα των μεγάλων ρεκόρ
11/9/2015
Η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού είναι πλέον αυτή που απασχολεί τον κλάδο με το τέλος της φετινής πρωτόγνωρης σεζόν που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με νέα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα στα 26 εκατ. αφίξεις σα 14,5 δις. ευρώ έσοδα.
Η μέχρι τώρα πορεία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η διαγραφόμενη έντονη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και για τα επόμενα χρόνια, κάνει τους ξενοδόχους να αισιοδοξούν σε γενικές γραμμές και για τη νέα χρονιά. Ωστόσο δεν είναι για όλους τους ξενοδόχους ρόδινη η κατάσταση. Όπως προκύπτει από όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, παρά τα ρεκόρ οι ξενοδοχειακές μονάδες δέχονται πιέσεις, με τον με τον αυξημένο ΦΠΑ, τον μεγάλο δανεισμό και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ορατό -όπως είπε- τον κίνδυνο να πουληθούν μονάδες σε ξένους επενδυτές. Τρείς φαίνεται να είναι οι προκλήσεις για το ξενοδοχειακό κλάδο τη νέα τουριστική σεζόν του 2016.
Η πρώτη είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Ένας πολύ μικρός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων είναι κερδοφόρες, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι υπερδανεισμένες. Ενώ ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τον «κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας» να είναι υπαρκτός. Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, ενώ μετά τα capital controls έχει σταματήσει κάθε κινητικότητα.
Παραμένοντας στα αγκάθια τη νέας χρονιάς, πρόβλημα συνιστά και το μεταναστευτικό ζήτημα και πώς αυτό έχει επηρεάσει τους νησιωτικούς προορισμούς. Μπορεί να είναι θετικό είναι το γεγονός της αναγνώρισης του ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σημάδια, ωστόσο, ανησυχίας προκύπτουν από τις πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων για χαμηλές τιμές στα νησιά που έχουν δεχτεί το ρεύμα των προσφύγων.
Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για τη νέα τουριστική χρονιά, είναι πώς θα διαμορφωθεί το ελληνικό τουριστικό πακέτο μετά την αύξηση του ΦΠΑ, από το 6,5% στο 13% (διαμονή) και 23% (στην εστίαση). Ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο θα περάσει στο τουριστικό πακέτο.
Συνεπώς υπαρκτός είναι ο κίνδυνος το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.