Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ισπανία η DW και το tweet του Ανδρεάδη

14/1/2016
Σε ένα ρεπορτάζ 786 λέξεων της DW που αναφέρονταν στις νέες τάσεις του τουρισμού μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματος στην Τουρκία δεν περίσσεψε χώρος για να γραφεί μία φορά η λέξη «Greece». Αντιθέτως έστω και μια φορά αναφέρθηκε η λέξη «Spain». Το tweet του προέδρου του ΣΕΤΕ κ.. Ανδρέας Ανδρεάδη, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο κατέδειξε γιατί παρουσιάστηκε αυτή η «έλλειψη» στο κείμενο της DW. Ο κ. Ανδρεάδης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις πρώτες τάσεις στην πορεία των κρατήσεων η Τουρκία εμφανίζει πτώση 20%, η Ισπανία διψήφια αύξηση και η Ελλάδα χαμηλή μονοψήφια αύξηση.
Αυτό ακριβώς ανέφερε και η DW: ότι ο μεγάλος κερδισμένος της πτώσης της τουριστικής κίνησης στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία θα είναι η Ισπανία. Και το ερώτημα είναι γιιατί η Ελλάδα μένει πίσω σε σύγκριση με την Ισπανία στην «απορρόφηση» Γερμανών τουριστών που αποφεύγουν πλέον τη Τουρκία;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει συνεχή ανοδική τάση τα δυο τελευταία χρόνια στον τουρισμό. Μάλιστα αυτός συμβάλλει αποφασιστικά στο να μετριασθεί η ύφεση που πλήττει επί έξη χρόνια την ελληνική οικονομία. Όμως η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται μόνο με το παρελθόν, αλλά και με τους ανταγωνιστές και βέβαια και με το τι πράγματι θα μπορούσε να πετύχεις. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, θέλει την Ελλάδα μέσα στην πρώτη παγκόσμια δεκάδα, όταν μέχρι στιγμής η χώρα μα μόλις «πέρασε» στις 15 χώρες υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ρέπει να κάνουμε ακόμη προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα αξιοποιώντας και τις αρνητικές συγκυρίες αλλά όχι μόνο αυτές. Εδώ είναι που από ότι φαίνεται χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά ακόμη σε βάθος. Και δεν εννοούμε μόνο από το Υπουργείο και τον ΕΟΤ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της τουριστικής οικονομίας. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, χωρίς πανηγυρισμούς ή και προσπάθειες υποβάθμισης της όποιας θετικής κίνησης… Και κυρίως με λιγότερες γκρίνιες. Αυτούς έχουμε με αυτούς θα πορευθούμε..

Υ.Γ. Και βέβαια ενωμένος ο τουριστικός κλάδος θα μπορεί να αντισταθεί στις «πιέσεις» για μείωση των τιμών ειδικά τώρα που οι γερμανοί ελέγχουν και τα αεροδρόμια…